• 13.11.2017. (19:49)

    Sve zeleno

    10 najvećih trendova u zdravoj hrani za 2018.

    Jedan od trendova je jestivo cvijeće, koje se koristi u prestižnim restoranima i koktelima, a sad će biti još zastupljenije. Popularnost će rasti i raznim “superprahovima”, kao što su matcha, spirulina ili kurkuma. Isto tako, očekujte veću prisutnost gljiva, poput reishi i chage, a jačat će i utjecaj arapske kuhinje, odnosno namirnica poput metvice, šipka, krastavca te začina poput kardamoma i harisse. Buro247

  • Slične vijesti

    18.10.2017. (06:39)

    Hipsterski fruštuk za djecu novog stoljeća

    Imam pravo jesti zdravo – zdravi doručci djeci s 10 otoka

    U deset otočkih osnovnih škola na području Splitsko-dalmatinske županije ovoga će se tjedna učenicima prvih razreda dijeliti ekološki doručci u sklopu akcije Imam pravo jesti zdravo!. Doručak im zvuči super – cijeđeni sok od mandarine, bublica od integralnog, pirovog i pšeničnog brašna obogaćena marmeladom i grožđicama, mrkva te smokva – samo treba vidjeti hoće li oni to jesti (fotografija tog doručka). Inače, ova je akcija dobila nagradu RegioStars 2017 za najinovativnije i najinspirativnije projekte financirane iz EU sredstava. HRT

    19.05.2017. (15:35)

    Zarada na trendu i ideologiji

    Zašto previše plaćamo ‘zdravu’ hranu

    U posljednje vrijeme se nekako u potrošače uvuklo razmišljanje da je zdravija hrana uvijek skuplja od one manje zdrave. Istraživači sa Sveučilišta Vanderbilt to su i uspjeli dokazati eksperimentom u kojem je sudjelovalo 100 do 200 ispitanika. Prvoj skupini ispitanika predstavljen je proizvod s oznakom vrlo zdrave hrane, a drugoj isti taj proizvod s oznakom trećerazrednih hranjivih vrijednosti. Ispitanici u prvoj skupini smatrali su da je proizvod osjetno skuplji od onih u drugoj grupi. Kako bi dokazali da cijena utječe na poimanje koliko je neka hrana zdrava, znanstvenici su jednoj grupi rekli da kreker košta 25 centi, a drugoj da isti proizvod košta 2 dolara. Druga je skupina ocijenila kreker zdravijim od prve. Ozy

    21.12.2016. (19:20)

    Cijena utječe na percepciju zdravog

    Zdrava hrana nije nužno skupa

    Najnovije istraživanje pokazuje kako ljudi vjeruju da je zdrava hrana nužno i skuplja, te su naučili da za nju moraju više platiti. No radi se o uobičajenoj zabludi koju prehrambena industrija itekako kapitalizira. Primjerice, kvinoja je u trendu kao bogata bjelančevinama, iako je i leća jednako zdrava i jeftinija opcija. Daily Mail

    25.02.2016. (08:55)

    Žvačimo mrkve, srčimo vodu

    Rijeka: Kvalitetne marende u škole – preteško 40% dječaka i 26% djevojčica

    40% dječaka i 26% djevojčica ima prekomjernu tjelesnu težinu, pa je Grad Rijeka odlučio u osnovne škole uvesti program pravilne prehrane. Za to je u ovogodišnjem proračunu planirano 55.000 kuna. Edukaciju učenika i učitelja provodit će nutricionisti koji su izradili jedinstven jelovnik za sve riječke škole, te drugi stručni suradnici, a moguć je i portal o zdravoj hrani. Novi list

    07.11.2015. (13:16)

    Skrivene kalorije

    5 nezdravih ‘zdravih’ namirnica

    Većina smatra da je organska obrađena hrana manje kalorična i masna od one neorganske, pa na kraju konzumiraju više kalorija nego što bi da se nisu hranili organski. Posebice to vrijedi za organske kekse i krekere, koji kao i obični imaju minimalne dobrobiti te povećavaju razinu šećera u krvi. Nisu dobri ni kupovni smoothiji te granola. Yahoo

    27.06.2015. (09:58)

    Slatka muka

    Jeo "zdravu i nemasnu" hranu 60 dana i – razbolio se i udebljao 8 kg

    38-godišnji Australac Damon Gameau prestao je jesti “fast food” na 60 dana, prebacio se na hranu koju se deklarira kao “zdravu” s niskim udjelom masti, da bi se u ta dva mjeseca udabljao osam kilograma, “zaradio” bolest “debele jetre”, povećao rizik od srčanih oboljenja… Gameau, inače glumac, nije jeo sladoled, čokoladu ni slastice niti pio zašećerena bezalkoholna pića, prehrana mu se bazirala na sportskim napicima, nemasnim jogurtima, pločicama sa žitaricama i sličnim zdravim proizvodima. Kritični sastojak u ovim proizvodima koji ga je koštao zdravlja i kilaže – šećer! Daily Mail

    05.05.2015. (11:52)

    Šećer vreba u svakom kutu

    10 zabluda o zdravoj prehrani

    Ljudi često odabiru granolu za doručak, misleći da konzumiraju zdrav obrok pun vlakana iz žitarica. No istina je da kupovna granola često sadrži i brdo šećera, te je često pravljena uz dodatak maslaca, što zajedno sigurno nije zdrav obrok. Voćni smoothieji također nisu dobar izbor jer sadrže puno šećera u jednom obroku, kao i energetske pločice, piše Mashable i navodi još neke “zdrave” namirnice.

  • Slične vijesti

    18.10.2017. (06:39)

    Hipsterski fruštuk za djecu novog stoljeća

    Imam pravo jesti zdravo – zdravi doručci djeci s 10 otoka

    U deset otočkih osnovnih škola na području Splitsko-dalmatinske županije ovoga će se tjedna učenicima prvih razreda dijeliti ekološki doručci u sklopu akcije Imam pravo jesti zdravo!. Doručak im zvuči super – cijeđeni sok od mandarine, bublica od integralnog, pirovog i pšeničnog brašna obogaćena marmeladom i grožđicama, mrkva te smokva – samo treba vidjeti hoće li oni to jesti (fotografija tog doručka). Inače, ova je akcija dobila nagradu RegioStars 2017 za najinovativnije i najinspirativnije projekte financirane iz EU sredstava. HRT

    19.05.2017. (15:35)

    Zarada na trendu i ideologiji

    Zašto previše plaćamo ‘zdravu’ hranu

    U posljednje vrijeme se nekako u potrošače uvuklo razmišljanje da je zdravija hrana uvijek skuplja od one manje zdrave. Istraživači sa Sveučilišta Vanderbilt to su i uspjeli dokazati eksperimentom u kojem je sudjelovalo 100 do 200 ispitanika. Prvoj skupini ispitanika predstavljen je proizvod s oznakom vrlo zdrave hrane, a drugoj isti taj proizvod s oznakom trećerazrednih hranjivih vrijednosti. Ispitanici u prvoj skupini smatrali su da je proizvod osjetno skuplji od onih u drugoj grupi. Kako bi dokazali da cijena utječe na poimanje koliko je neka hrana zdrava, znanstvenici su jednoj grupi rekli da kreker košta 25 centi, a drugoj da isti proizvod košta 2 dolara. Druga je skupina ocijenila kreker zdravijim od prve. Ozy

    21.12.2016. (19:20)

    Cijena utječe na percepciju zdravog

    Zdrava hrana nije nužno skupa

    Najnovije istraživanje pokazuje kako ljudi vjeruju da je zdrava hrana nužno i skuplja, te su naučili da za nju moraju više platiti. No radi se o uobičajenoj zabludi koju prehrambena industrija itekako kapitalizira. Primjerice, kvinoja je u trendu kao bogata bjelančevinama, iako je i leća jednako zdrava i jeftinija opcija. Daily Mail

    13.04.2016. (08:37)

    Čokoladno mlijeko puno šećera, a reklamira se kao zdrava hrana – već 10 godina Europska komisija ne uspijeva donijeti zakon o "nutritivnim profilima", a vjerojatno ni neće uskoro

    Iscrpnije...
    25.02.2016. (08:55)

    Žvačimo mrkve, srčimo vodu

    Rijeka: Kvalitetne marende u škole – preteško 40% dječaka i 26% djevojčica

    40% dječaka i 26% djevojčica ima prekomjernu tjelesnu težinu, pa je Grad Rijeka odlučio u osnovne škole uvesti program pravilne prehrane. Za to je u ovogodišnjem proračunu planirano 55.000 kuna. Edukaciju učenika i učitelja provodit će nutricionisti koji su izradili jedinstven jelovnik za sve riječke škole, te drugi stručni suradnici, a moguć je i portal o zdravoj hrani. Novi list

    07.11.2015. (13:16)

    Skrivene kalorije

    5 nezdravih ‘zdravih’ namirnica

    Većina smatra da je organska obrađena hrana manje kalorična i masna od one neorganske, pa na kraju konzumiraju više kalorija nego što bi da se nisu hranili organski. Posebice to vrijedi za organske kekse i krekere, koji kao i obični imaju minimalne dobrobiti te povećavaju razinu šećera u krvi. Nisu dobri ni kupovni smoothiji te granola. Yahoo