• 03.01.2017. (09:54)

    Just do it

    10 razloga zašto bi trebalo prestati piti kavu

    Navikavanjem na kofein smanjuje se osjetljivost na inzulin što otežava stanicama da pravilno reagiraju na šećer u krvi. Kod strastvenih konzumenata kave zabilježeno je povećano lučenje vrlo važnih tvari kao što su kalcij, magnezij i kalij, a takav disbalans u organizmu može dovesti do brojnih komplikacija. Ordinacija

  • Slične vijesti

    05.02. (13:38)

    Bolja od povrća!

    Kava smanjuje rizik od karcinoma, bolesti srca i dijabetesa

    Analiza 127 studija pronašla je ove koristi od redovitog pijenja umjerenih količina kave:

    -2 do 20 posto manji rizik obolijevanja od karcinoma dojke, debelog crijeva, endometrija i prostate

    -5% manji rizik za bolesti srca i krvnih žila

    -30% manji izgledi za obolijevanje od dijabetesa i Parkinsonove bolesti

    -Prosječno manji rizik za smrt od bilo kojeg uzroka

    Objašnjenje je to što zrnca kave sadrže fitokemikalije koje imaju antioksidativna i protuupalna svojstva, što uz utjecaj na djelovanje nekih ključnih enzima u organizmu pomaže u regulaciji funkcije jetre, metabolizma inzulina i glukoze te procesu “popravljanja” oštećenja DNK. Washington Post

    23.11.2017. (21:58)

    Ne piše se crno

    3 do 4 šalice kave na dan čini više koristi nego štete

    Pijenje tri do četiri šalice kave na dan može donijeti više koristi zdravlju nego što mu može naštetiti, pokazuje istraživanje koje je obuhvatilo 200 prijašnjih studija. Dakle, ovih 3 do 4 kavice dnevno povezano je s nižim rizikom od preuranjene smrti, kardiovaskularnih bolesti, Parkinsonove bolesti, depresije, demencije, nekih vrsta raka, dijabetesa tipa 2 i bolesti jetre. Kažu doktori međutim da ne treba sad početi stvarati naviku pijenja kave i nadati se boljem zdravlju. USA Today

    20.11.2017. (11:55)

    Soc-motor

    London: Gradski busevi voze na kavu

    Danas su londonski gradski busevi počeli voziti na ulje od kave – ovo biogorivo ekstrahirano je iz taloga kave te pomiješano s dizelom u omjeru 20:80 (u korist dizela). Tvrtka Bio-Bean skuplja talog kave iz lokala i tvornica, suši i procesuria ga te izvlači ulje. Dobiveno gorivo B20 utače se u dizel motore, bez preinaka na motoru. London godišnje proizvode 200.000 tuna taloga kave godišnje. Engadget

    22.06.2017. (15:30)

    Bit će puno pospanih

    Zbog klimatskih promjena kava će imati loš okus i manji učinak, a bit će skuplja

    Kavi prijete lošija kvaliteta, lošiji okus i manja količina, kao posljedica globalnog zatopljenja, a zbog kojeg je i manje prikladne površine za uzgoj kave, zaključci su istraživanja znanstvenika s Kew Gardensa u Londonu. Proizvodnja kave u Etiopiji, “majci” visokokvalitetne vrste kave Arabika, mogla bi znatno pasti u idućih deset godina ako se hitno nešto ne poduzme. Prema podacima Međunarodne organizacije za kavu (ICO), potrošnja kave bi već za tri godine mogla prerasti njezinu proizvodnju. Brige su se tek malo smanjile zbog povoljnih vremenskih prognoza za Vijetnam i Brazil, koji su dva najveća proizvođača na svijetu. Jutarnji, foodandwine.com

    07.06.2017. (10:27)

    Zakon ponude i potražnje

    Komentar: 50 kuna za kavu na Stradunu nije puno

    “To što je vama 50 kuna ‘puno’ – to je vaš i samo vaš problem. Ako ste sjeli tamo gdje je cijena očigledno iznad vaših mogućnosti (inače se ne biste žalili online), i to uredno piše na cjeniku, onda ili platite ili otiđite dalje, kako bi netko drugi mogao sjesti. U socijalna prava ne spada kava na glavnom trgu Dubrovnika, na Rivi u Splitu ili u Bogovićevoj u Zagrebu”, piše Goran Vojković. Index

    06.06.2017. (06:26)

    Nije dobra vijest

    Zbog klimatskih promjena nestaju – voda, slanina, kava, čokolada…

    Stručnjaci upozoravaju kako će zbog povećanja stanovništva, ubrzanog i rastrošnog načina života te klimatskih promjena u budućnosti nestajati sve više resursa, piše Grunge. Neki od njih su kava i čokolada koji su ugroženi zbog povećanja temperature, a sve manje će biti i slanine. Osim hrane nestajat će i energenata, nafte, ugljena, urana, plina, te najvažnije – vode. Express

    14.04.2017. (07:09)

    Ništa fensi

    Dobra kava ne smije biti skuplja od dolara

    Nedavno smo pisali o fast food lancu Locol koji prodaje dobru hranu po pristupačnim cijenama u siromašnim četvrtima. Isti je lanac u ponudu uključio i kvalitetnu kavu koja košta 1 dolar, dok bi na drugim mjestima koštala preko 3 dolara, što je po njihovom mišljenju previše. NY Times

    27.02.2017. (12:54)

    Bez kave ne ide

    Blogerica: Prokletstvo jedne Kafe

    “Moja baka je strpljivo pržila siva zrna kafe u rerni u peći na drva a ja bi čekala da ona izvadi veliku tepsiju i ugrabila bi šaku crnih vrelih zrna i utrpala u usta i žvakala, bila su tako topla, vrela, jaka i gorkog okusa ali ja sam uživala u tome, onda mi je davala mlin i gurala mi kafu da je meljem, okretala sam neumorno onaj mlin i slušala kako se zrna melju, drobe i puštaju svoj prah koji će kasnije biti napitak. Čarobni napitak”, piše blogerica za Buku.

  • Slične vijesti

    18.04. (12:27)

    Unos kofeina nema negativan utjecaj na zdravlje srca, čak naprotiv – redovita konzumacija kofeina povezana s manjim rizikom za fibrilaciju atrija, najčešći poremećaj srčanog ritma koji povećava i rizik za moždani udar; to sve vrijedi ako se pije do 300 miligrama kave na dan, što bi bile 3 šalice

    Iscrpnije...
    16.03. (15:00)

    Foto: stara pakiranja hrvatskih brendova

    Iscrpnije...
    05.02. (13:38)

    Bolja od povrća!

    Kava smanjuje rizik od karcinoma, bolesti srca i dijabetesa

    Analiza 127 studija pronašla je ove koristi od redovitog pijenja umjerenih količina kave:

    -2 do 20 posto manji rizik obolijevanja od karcinoma dojke, debelog crijeva, endometrija i prostate

    -5% manji rizik za bolesti srca i krvnih žila

    -30% manji izgledi za obolijevanje od dijabetesa i Parkinsonove bolesti

    -Prosječno manji rizik za smrt od bilo kojeg uzroka

    Objašnjenje je to što zrnca kave sadrže fitokemikalije koje imaju antioksidativna i protuupalna svojstva, što uz utjecaj na djelovanje nekih ključnih enzima u organizmu pomaže u regulaciji funkcije jetre, metabolizma inzulina i glukoze te procesu “popravljanja” oštećenja DNK. Washington Post

    23.11.2017. (21:58)

    Ne piše se crno

    3 do 4 šalice kave na dan čini više koristi nego štete

    Pijenje tri do četiri šalice kave na dan može donijeti više koristi zdravlju nego što mu može naštetiti, pokazuje istraživanje koje je obuhvatilo 200 prijašnjih studija. Dakle, ovih 3 do 4 kavice dnevno povezano je s nižim rizikom od preuranjene smrti, kardiovaskularnih bolesti, Parkinsonove bolesti, depresije, demencije, nekih vrsta raka, dijabetesa tipa 2 i bolesti jetre. Kažu doktori međutim da ne treba sad početi stvarati naviku pijenja kave i nadati se boljem zdravlju. USA Today

    22.11.2017. (08:44)

    Šalica rijetke kave u kafiću u Hong Kongu i Singapuru preko 60 dolara (300-tinjak kuna)

    Iscrpnije...
    20.11.2017. (11:55)

    Soc-motor

    London: Gradski busevi voze na kavu

    Danas su londonski gradski busevi počeli voziti na ulje od kave – ovo biogorivo ekstrahirano je iz taloga kave te pomiješano s dizelom u omjeru 20:80 (u korist dizela). Tvrtka Bio-Bean skuplja talog kave iz lokala i tvornica, suši i procesuria ga te izvlači ulje. Dobiveno gorivo B20 utače se u dizel motore, bez preinaka na motoru. London godišnje proizvode 200.000 tuna taloga kave godišnje. Engadget

    15.11.2017. (13:50)

    Konzumacija kave povezana sa smanjenjem rizika za zatajenje srca i moždani udar – svaka dodatno popijena šalica kave tjedno je povezana s prosječno 8% manjim rizikom za moždani udar i prosječno 7% manjim rizikom za zatajenje srca

    Iscrpnije...