• Slične vijesti

    12.02. (19:30)

    Izbjegavati četiri bijele stvari - brašno, šećer, sol, mast

    Nutricionistica: Glad zavarati dječjom kašicom ili kuhanim jajetom, a ne pecivom ili sendvičem

    Trenutak gladi između jela najlošije je utažiti sendvičem ili pecivom jer je takav obrok prepun kalorija, a kruh je najčešće napravljen od bijelog brašna pa berlinska nutricionistica Sarah Tschernigow predlaže alternative. Jedna su zdrave namirnice poput voća, gotovih salata i povrća (u svakoj trgovini), druga su dječje kašice jer su hranjive i nisu preslatke, a rijetko sadrže aditive, treća su mješavina orašastih plodova i sušenog voća (ali ne previše, nego onoliko koliko stane u šaku), četvrta – tvrdo kuhano jaje. T-Portal

    05.02. (20:30)

    Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje

    Razbijanje mitova o prehrani: Kava potiče izlučivanje tekućine, alkohol je dobar za probavu

    Njemački nutricionisti pozabavili su se nekim mitovima o prehrani:
    -Za ljude s normalnom težinom nevažno je u koje doba dana jedu, ali ako osoba želi izgubiti na težini, bilo bi uputno da pokuša prestati jesti prije spavanja ili noću
    -Među proizvodima od žitarica, poput kruha, rezanaca, riže i brašna najzdraviji su oni od punoga zrnja, ali nije baš svaka vrsta smeđeg kruha ili onog sa sjemenkama napravljena od cjelovitog zrnja – neke su smeđe zbog ekstrakta slada.

    29.01. (16:30)

    Ne do-kavak, nego do-ručak

    Kava na prazan želudac – usporava metabolizam, izaziva želučane tegobe, diže apetit…

    Ako kava zamijeni doručak usporava se metabolizam, pojavljuju želučane tegobe, raste apetit pa se u poslijepodnevnim satima jede previše, dolazi do lošeg metabolizma glukoze, što je preduvjet dijabetesa, moguć je pad tlaka, dehidracija. Nadalje, zbog preskakanja doručka može doći do kontrakcije žučnog mjehura, oštre boli, povraćanja, žutice, proljeva, hipertenzije i jačanja simptoma menopauze. Dakle, doručak se ne smije preskakati, treba biti najkasnije sat vremena od buđenja i sadržavati ugljikohidrate, bjelančevine i masti. Novi list / Nutrition Explained

    24.01. (11:30)

    Samo ako u njoj izgledaš dovoljno cool

    Sezona gripe – ima li smisla nositi zaštitnu masku?

    Što se bolesnika tiče, nošenjem maski se prekrivaju nos i usta te smanjuje širenje kapljica u okolinu, a kod zdravih osoba maska može pružiti dodatnu zaštitu ako je u kućanstvu bolesnik od gripe. Ako je se već nosi treba je promijeniti dva puta dnevno ili češće ako postane mokra, ali izgleda da nema neke velike koristi od toga – na Dalekom istoku se maske češće nose, posebice u sezoni gripe, pa svejedno imaju značajan broj oboljelih. Slobodna

    19.01. (12:30)

    Dragi, danas je za ručak šaka oraha, jedna jabuka i dvije mrkve

    Idealna prehrana za zdravlje ljudi i planeta

    Smanjenje konzumacije crvenog mesa i šećera za 50 posto, a udvostručenje konzumacije orašastih plodova, voća, povrća i mahunarki – jedan je od elemenata idealne prehrane po preporuci sveučilišta u Londonu, objavio je Lancet. Ovakvom prehranom spriječilo bi se 11 milijuna preranih smrti godišnje, smanjila emisija stakleničkih plinova i očuvala bioraznolikost, zemlja i voda. Danas je stanje takvo da je jedna milijarda ljudi gladna, a dvije milijarde jede previše pogrešne hrane. CNN

    25.12.2018. (19:30)

    The hunger games

    Nova vrsta dijete: Intervalni post

    Intervalni post, odnosno suzdržavanje od obroka tijekom određenog razdoblja je novi trend u nutricionizmu. Postoji više metoda: osam sati dnevno se jede, ali ostalih 16 ne, baš ništa, druga je metoda da se pet dana u tjednu hrani normalno, a onda dva dana gladuje, treća je “jedan dan jedem, jedan ne”. Postoji i tkz. dinner-cancelling – pravilo da se dva do tri dana suzdržava od večere. Cilj ove dijete je da se organizam redovnim suzdržavanjem od obroka privikne živjeti od svojih rezervi, odnosno to bi bila dugoročna nutricionistička metoda iliti uobičajeni režim ishrane. Deutsche Welle

    20.09.2018. (22:30)

    Dr. No Stress

    Savjeti za nošenje sa stresom: Rutina, san, organiziranost, pomoć, stav

    Nekoliko savjeta za bolje nošenje sa stresom:
    Uspostaviti određenu kontrolu nad situacijom. Stvoriti rutinu je dobro za razvoj i zdravlje. Predvidivost suzbija stres
    Dobar san – stres može izazvati probleme u spavanju, a posljedični manjak sna može pogoršati stres. Pomažu zdrave navike spavanja – odlazak na spavanje i buđenje u isto vrijeme
    Organizirati se – pomoću raznih strategija upravljati poslovnim obavezama što smanjuje stres, npr. svaki dan može se napraviti popis zadataka koje treba napraviti, što smanjuje osjećaj “bombardiranja” mozga
    Potražiti pomoć ako je potrebna – stručnjak može pomoći u stvaranju otpornosti i jačanju sposobnosti upravljanja stresom, što rezultira čuvanjem zdravlja mozga
    Promjena stava – život bez stresa je ne samo nemoguć nego bi bio i vrlo nezanimljiv. Zapravo, određena razina stresa pomaže kod osobnog rasta pa treba težiti ne izostanku stresa nego zdravijim odgovorima na stres

    27.05.2018. (13:31)

    Vijesti za ručak

    Savjet o hrani: Na dan trebamo 50 grama proteina, ostalo će izaći iz tijela

    Prehrana mnogih sadrži visoke količine proteina, neki jer se nadaju da će tako izgraditi mišiće, drugi jer tako misle smršavjeti, no dio stručnjaka tvrdi da je hrana s velikim količinama proteina (i visokim cijenama) bacanje novca. Proteini, odnosno bjelančevine – meso, jaja, mliječni proizvodi, riba, grahorice – ključni su za rast i oporavak tijela te izgradnju mišića, a organizam ih razgrađuje u aminokiseline i uzima onoliko koliko mu treba, dok ostalo izbacuje kroz urin. Prosječna potreba za proteinima odrasle osobe koja nije nešto posebno fizički aktivna je 0,75 grama proteina na dan po kilogramu tjelesne težine, što bi bilo oko 55 grama proteina dnevno za muškarce i 45 grama za žene, a to bi bilo otprilike količina mesa, ribe, tofua ili orašastih plodova veličine dlana, na dan. Dakle, može se pretjerati, što može biti i zdravstveno problematično, što dokazuje primjer arktičkog istraživača Vilhjalmura Stefanssona koji je proveo sve skupa 5 godina jedući samo meso. BBC

  • Slične vijesti

    Prekjučer (10:45)

    Preporuka nutricionista: Ljudi s povišenim kolesterolom trebaju jesti do tri jaja tjedno, zdravi pojedinci mogu i više; najpametnije ih je skuhati ili ispeći, tako nema bojazni od salmonele

    Iscrpnije...
    28.02. (10:07)

    Život u blizini zelenih površina tijekom djetinjstva povezan s do 55% manjim rizikom za poteškoće s mentalnim zdravljem u odrasloj dobi

    Iscrpnije...
    12.02. (19:30)

    Izbjegavati četiri bijele stvari - brašno, šećer, sol, mast

    Nutricionistica: Glad zavarati dječjom kašicom ili kuhanim jajetom, a ne pecivom ili sendvičem

    Trenutak gladi između jela najlošije je utažiti sendvičem ili pecivom jer je takav obrok prepun kalorija, a kruh je najčešće napravljen od bijelog brašna pa berlinska nutricionistica Sarah Tschernigow predlaže alternative. Jedna su zdrave namirnice poput voća, gotovih salata i povrća (u svakoj trgovini), druga su dječje kašice jer su hranjive i nisu preslatke, a rijetko sadrže aditive, treća su mješavina orašastih plodova i sušenog voća (ali ne previše, nego onoliko koliko stane u šaku), četvrta – tvrdo kuhano jaje. T-Portal

    05.02. (20:30)

    Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje

    Razbijanje mitova o prehrani: Kava potiče izlučivanje tekućine, alkohol je dobar za probavu

    Njemački nutricionisti pozabavili su se nekim mitovima o prehrani:
    -Za ljude s normalnom težinom nevažno je u koje doba dana jedu, ali ako osoba želi izgubiti na težini, bilo bi uputno da pokuša prestati jesti prije spavanja ili noću
    -Među proizvodima od žitarica, poput kruha, rezanaca, riže i brašna najzdraviji su oni od punoga zrnja, ali nije baš svaka vrsta smeđeg kruha ili onog sa sjemenkama napravljena od cjelovitog zrnja – neke su smeđe zbog ekstrakta slada.

    30.01. (08:43)

    Dobro je hodati i zimi: Šetnja u zimskim uvjetima potiče tijelo da troši više energije, čini organizam otpornijim, potiče cirkulaciju i poboljšava koncentraciju, jedino što se treba pripremiti i prilagoditi

    Iscrpnije...
    29.01. (16:30)

    Ne do-kavak, nego do-ručak

    Kava na prazan želudac – usporava metabolizam, izaziva želučane tegobe, diže apetit…

    Ako kava zamijeni doručak usporava se metabolizam, pojavljuju želučane tegobe, raste apetit pa se u poslijepodnevnim satima jede previše, dolazi do lošeg metabolizma glukoze, što je preduvjet dijabetesa, moguć je pad tlaka, dehidracija. Nadalje, zbog preskakanja doručka može doći do kontrakcije žučnog mjehura, oštre boli, povraćanja, žutice, proljeva, hipertenzije i jačanja simptoma menopauze. Dakle, doručak se ne smije preskakati, treba biti najkasnije sat vremena od buđenja i sadržavati ugljikohidrate, bjelančevine i masti. Novi list / Nutrition Explained