Album.tjedna
albumi.tjedna

prijašnji albumi


Glazba

Glazba home

Recenzije

Mlado Meso

Nikad čuo

MP3 singl

Monitor

Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Nikad Čuo
Monitor u Vjesniku

e-mail

monitor@monitor.hr

 

 
AMY WINEHOUSE: 'BACK TO BLACK'

(Universal/Aquarius; 2006.)Amy Winehouse ima najbolji pop album 2006., najbolju stvar godine u naslovnoj 'Back To Black' i najcool singl unazad tko zna koliko s fantastičnom 'Rehab'. A sve to događa se unutar samo 32 minute novog albuma 'Back To Black', nasljednika mega-uspješnog 'Frank' iz 2003.

Kada mi je nešto ovako dobro uglavnom se svako piskaranje i razglabanje o tome čini strašno nepotrebno i nategnuto. Jer ovo je tako jednostavno, iskreno, ravno u glavu i suludo dobro da je to milina slušati, a bezvezno o tome pisati. Mnogi kritičari natječu se da naglase prave i iskrene utjecaje sulude Amy stavljajući na papir imena Billie Holiday i Dinah Washington među ostalima, što je sve i točno, no točnije je još da nakon samo dva albuma Amy ima izgrađen stil i stav tako dobar i prepoznatljiv da ga razaznaješ nakon sekundu i pol na radiju.

Glazbene podloge su sjajne, seksi, valjajuće, lijene koliko i plesne, zadimljene koliko i čiste, no u njenom glasu i tekstovima leži velika većina prednosti koje Amy bez problema ostvaruje pred konkurencijom. Jer konkurencija danas, bila ona iz takozvanog r'n'b, nu soul ili jazzy soul svijeta, najlakše pada u klišeje na ispitima tekstova i vokalnih aranžmana. A Amy pjeva tako jednostavno, lagano i bezbrižno, kao da na glas čita novine dok puši kubanke i tanka se pivom.

Tekstovi koje piše male su priče o životu, seksu, ljubavi, alkoholu, seksu i ljubavi, napisani polu-lijenim narativnim stilom koji se na papiru čini nehumano teškim za recitirati, a kamoli za najboljim melodijskim linijama otpjevati. Svaka stvar ima nekoliko čistih bisera, podebljaniih vrhunskom brit-ironijom i izbačenih van najboljim ženskim vokalom što pop scena danas nudi. "It's never safe for us, not even in the evening cause I've been drinking, not in the morning when your shit works" iz 'Just Friends', "I love you much, it's not enough, you love blow and I love puff" iz spomenute naslovne stvari ili "What kind of fuckery is this?, you made me miss the Slick Rick gig" iz 'Me and Mr Jones' toliko su cool komadići glazbene lirike da je to smiješno. A smiješno je i koliko se, dok slušaš ovaj sjajan album, osjeća da Amy ima prostora za napredak i još bolje pjesme, tekstove i melodije. I onda još na kraju posvetu unutar bookleta stavi "And for everyone who falls in love every day". Bloody brilliant.

Mario Grdošić
mario.grdosic@gmail.com
15. prosinca 2006.


Copyright © 1996. - 2006. Internet MONITOR
 
 
Online

Službeni sajt

Wikihouse

Spot 'Rehab'

Izdavač