Album.tjedna
albumi.tjedna

prijašnji albumi


Glazba

Glazba home

Recenzije

Mlado Meso

Nikad čuo

MP3 singl

Monitor

Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Nikad Čuo
Monitor u Vjesniku

e-mail

monitor@monitor.hr

 

 
CORINNE BAILEY RAE: 'CORINNE BAILEY RAE'

(EMI/Dallas; 2006.)Priča kaže da je Corinne Bailey Rae imala neke ideje o kojima je sanjarila i od tog sanjarenja počele su joj se događati stvarne stvari koje su je dovele do ispunjenja ideja o kojima je sanjala. E sad, ja bih u ovu patetičnu jednadžbu još uvrstio sreću i rad, ali ovako postavljeno puno govori o njenoj glazbi. Žena na svom prvom albumu nazvanom jednostavno po njoj samoj radi vrlo romantičan i vrlo nježan soul. Glas joj je usporediv s Erykah Badu, a stilom je možda bliža jednoj drugoj, mada znatno manje uspješnoj pjevačici koja se zove Sia. Gleda svijet naivnim očima i duboko vjeruje svoj optimizam; tko i ne bi kad si mlad, talentiran i uspješan!?

Rae ima 26 godina i iz Leedsa je, a na putu do svog prvog albuma pjevala je u crkvenom zboru, predvodila neuspješan bend Helen, ali inspirirana Led Zeppelin nastavila baviti se glazbom. Prije nego je uopće objavila svoj debi našla se na prvom mjestu BBC-jeve liste najvećih nada za 2006. godinu što i nije morala biti neka sreća s obzirom na njihove ranije krive preporuke. Prekretnica je bio prvi singl 'Put Your Records On', jedan od najvećih britanskih hitova posljednjih mjeseci koji joj je omogućio da bude jedna od dvoje izvođača, uz Arctic Monkeys, koji su imali najprodavaniji album u prvom tjednu prodaje na otoku. Prije nekoliko godina to bi možda bio nebitan podatak, ali danas je čak i zabrinjavajući jer takav početak lako može završiti brzim sagorijevanjem i nestankom sa scene. Ona, za razliku od majmunčića, ne djeluje tako.

Corinne djeluje kao netko kome je jako stalo do glazbe i tko bi se pjevanjem mogao baviti desetljećima. Danas je to soul s malo jazza što i jest pomalo pomodno, a na idućem albumu može zasjati u skroz novom ruhu. Ono što ona donosi u svoju glazbu je nježan i snažan glas te ljubavni tekstovi, a odijelo se može mijenjati. S druge strane nema smisla očekivati da ona napravi neki pomak u glazbi jer spada u one muzičare uz koje se super osjećaš, više vjeruješ u pozitivne stvari na svijetu, lakše je podnijeti negativnosti, a možeš je slušati u društvu samo ako želiš da se netko zaljubi u tebe. Ono, dječja glazba za odrasle.

Kruno Bošnjaković
kruno@monitor.hr
25. ožujka 2006.


 
 
Online

Službeni site

Put do slave

Tekstovi pjesama

BBC-jeva nada

Malo trivijalija