Album.tjedna
albumi.tjedna

prijašnji albumi


Glazba

Glazba home

Recenzije

Mlado Meso

Nikad čuo

MP3 singl

Monitor

Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Nikad Čuo
Monitor u Vjesniku

e-mail

monitor@monitor.hr

 

 
ANIMAL COLLECTIVE: 'FEELS'

(Fat Cat; 2005.)Svoje su napredovanje prema čvršćim strukturama pjesama i uravnoteženijim zvukom ovi njujorški free folkeri započeli već lani sa 'Sung Tongs', no 'Feels' predstavlja evoluciju benda još jedan korak dalje od skupine neohipija sklone američkom folku, tribalnim ritmovima i minimalističkim ambijentalnim dronovima s nekoliko početnih samoizdatih zanimljivih ali napornih albuma, u sjajan bend koji bi s pravom mogao podijeliti titulu indie autora godine sa Sufjanom Stevensom.

Pritom je bitno naglasiti da su Animal Collective fokusirali svoju poprilično neobuzdanu kreativnost i snimili dosad najkoherentniji i najbolji album koji osim zanimljivih eksperimenata nudi i nekoliko sjajnih pjesama.

Kao i kod 'Sung Tongs' primijenjena je mudra taktika. Album otvaraju koncizne, lagano pomaknute pop pjesme 'Did You See The Words' te 'Grass' koja svojim neobuzdanim činelama i suludim vokalnim harmonijama predstavlja jedan od singlova godine. Stvari se dodatno zahuktavaju s fenomenalnom i potpuno neobuzdanom 'Purple Bottle' nakon koje dolazi 'Bees' koja označava početak drugog, ambijentalnijeg dijela albuma koji zahtijeva veću pažnju jer se predivne vokalne harmonije i razni žičani instrumenti polako kreću preko prostorne elektronike koja pojačava osjećaj slobode u sjajnim i poprilično dugim pjesmama poput 'Banshee Beat', 'Daffy Duck' i 'Loch Raven'. Meditativna polovica ovog albuma većinom je oslobođena konvencionalnih struktura i bubnja, no, za razliku od prijašnjih radova, rezultat nije dosada nego osjećaj pastoralnog blaženstva. Album zaključuje spoj i jednog i drugog pristupa u vedroj 'Turn Into Something'.

Animal Collective će ovim albumom potvrditi status indie miljenika, a šira će publika opet ostati zakinuta jer je naprosto nevjerojatno koliko lijepa, a nekonvencionalna glazba nije na cijeni. Danas bi vjerojatno i 'Pet Sounds' Beach Boys ostao zakopan duboko u undergroundu.

Karlo Rafaneli
karlo@monitor.hr
3. studeni 2005.


 
 
Online

Izdavač

AC Forum

MTV životinjice

Sve novosti

Panda Bear