Album.tjedna
albumi.tjedna

prijašnji albumi


Glazba

Glazba home

Recenzije

Mlado Meso

Nikad čuo

MP3 singl

Monitor

Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Nikad Čuo
Monitor u Vjesniku

e-mail

monitor@monitor.hr

 

 
BAND OF HORSES: 'EVERYTHING ALL THE TIME'

(Sub Pop/Dancing Bear; 2006.)Pop muzika je toliko poodmakla u svom razvoju da je postala svjesna sama sebe. Dokaz tome su brojni muzičari koji stalno prekopavaju po povijesnoj ostavštini najobuhvatnije umjetnosti 20. stoljeća, te pokušavaju pronađeno postaviti u današnji kontekst. Svi su prepametni i prenaslušani i precinični da bi pokušali nešto novo. Naravno, većina takve muzike je čisto sranje, no ponekad se iz sveg tog izrode pravi, blješteći biseri. Band Of Horses će, ukoliko se još malo izbruse, definitivno upasti u tu kategoriju.

Kad ih čujete odmah ćete ih upisati u onu granu porodičnog stabla popa koja je izrasla iz muzike Neila Younga. Istina, na prvi pogled Band Of Horses je najlakše usporediti s bendovima kao što su My Morning Jacket ili pak Sparklehorse, bendovima koji njeguju americana/alt country izražaj kojim se proteže nekakav melankoličan osjećaj izražen uz pomoć zvečavih i klizećih zvukova gitara, nabijajućih bubnjeva i korištenja ostalog instrumentarija karakterističnog za tu scenu, a sve začinjeno sjajnom, modernom produkcijom. No, kad se malo dublje zavučete u Ben Bridwellove tekstove shvatit ćete da nije melankolija osjećaj koji ga proganja. Bridwell je tužan, tužan što je svijet takav kakav je, i istodobno je bijesan na sve oko sebe. Pasivna agresija naprosto probada iz pjesama, čak i onih najtiših, i rezultira strahom, ljutnjom, frustracijom, depresijom, pa čak i ljubavlju.Band Of Horses bi tako bilo lakše svrstati uz bok bendova kao što su Neutral Milk Hotel i Arcade Fire, bendova kod kojih je taj osjećaj ljubavi i bijesa toliko izmješan da stvara pjesme koje vam cijepaju dušu na sitne, sitne komadiće. Na žalost, Band Of Horses ne posjeduju izražajnu moć kakvu posjeduju ova dva benda. Bridwellov glas nema snagu da se probije kroz debele naslage cinizma ravno do vašeg srca, ščepa ga u ruku i snažnim pokretima ga natjera da opet stane brinuti za ovaj svijet jer je to jedini svijet koji imamo. Ipak, pjesme poput 'The First Song', 'The Great Salt Lake', 'St. Augustine' i pogotovo 'Funeral' nagovještavaju da bi Band Of Horses uskoro mogli krenuti putem Najvećih Indie Bendova Zadnjih 10 Godina. Ovaj album prvi je korak na tom dugačkom putu i prava je sreća da je tako čvrst i odlučan.

Prvi koraci su iznimno važni, ako je vjerovati našim roditeljima. Nadajmo se samo da se nekud ne pogube po putu i završe potpuno slomljeni poput Jeffa Manguma. Imati snažne osjećaje za bilo što danas, u vrijeme kad biti cool znači ne osjećati apsolutno ništa, može biti izrazito pogubno.

Hrvoje Frančeski
acumulator1984@hotmail.com
14. travnja 2006.


Copyright © 1996. - 2003. Internet MONITOR
 
 
Online

Bendov sajt

Demo snimke

Izdavač

Carissa's Wierd