Album.tjedna
albumi.tjedna

prijašnji albumi


Glazba

Glazba home

Recenzije

Mlado Meso

Nikad čuo

MP3 singl

Monitor

Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Nikad Čuo
Monitor u Vjesniku

e-mail

monitor@monitor.hr

 

 
BELLE AND SEBASTIAN: 'THE LIFE PURSUIT'

(Rough Trade/Menart; 2006.)Umjetnost je jedan od najsjajnijih izuma čovječanstva. Čak i danas kad je ta riječ, rezervirana samo za najveća dostignuća ovakvog izričaja, poprimila čudan prizvuk, valja shvatiti da u njenom korijenu leži jedna druga riječ - umjetno. Upravo zbog toga što je umjetna ona može ostvariti mnogo toga. Postoje milijuni osjećaja, doživljaja, riječi i misli koje nikada nećemo osjetiti, doživjeti, izreći i osmisliti u vlastitom životu jer većina nas živi sasvim obične živote u kojima nema mjesta za takve stvari. Umjetnost, bilo kakvog izričaja, omogućuje nam da takve osjećaje iskusimo u umjetnom i sigurnom okruženju, i na taj način obogatimo svoje živote.

Sjećam se kako sam se zakopavao u glazbu kad sam bio mlađi. Znate kako je s tinejdžerima - depresivni su i očajni i rade iz muhe slona i često misle da nikada u životu neće biti voljeni, iako je upravo to ono što tako jako priželjkuju. Sve ono što mi je trebalo, a nisam imao hrabrosti potražiti u ljudima pronašao sam u umjetnosti. Ako ćemo biti precizniji, pronašao sam to u glazbi i razvio sam s njom sponu koja će me vjerojatno, nadam se, pratiti do kraja života. Belle And Sebastian su bend koji mi je najviše prirastao srcu. Znam, znam, Radiohead jesu najbolji i najveći, no oduvijek sam ih tretirao s prevelikim poštovanjem da bi ih mogao oslovljavati sa "ti". B&S kao da su proizašli iz jednog dijela mene, onog najranjivijeg, najosjećajnijeg i meni najljepšeg, i izgradili mi svijet u kojem sam bio sretan i siguran. Znam da zvuči patetično, no velike ljubavi obično su takve, a moja ljubav prema B&S je ogromna.Na svom novom albumu sljedbenici Stuarta Murdocha ne donose gotovo ništa novo u odnosu na svoje prethodne albuma. Svatko tko me poznaje dobro zna da bi im to zamjerio jer ne podnosim bendove koji se ne mijenjaju i ne istražuju, no ove pjesme su toliko sjajne da im ne mogu ništa zamjeriti. Album pruža presjek kroz gotovo sve muzičke stilove s kojima je bend koketirao u karijeri. Pjesme su i dalje razigrane i vesele, baš kao i na 'Dear Catastrophe Waitress' i čini mi se da se Stuart konačno riješio svih demona prošlosti. Nema više one sjebanosti, melankolije, tuge i sjete s 'Boy With The Arab Strap', osim u tragovima, kao što i priliči jednom melankoličnom indiejaneru. Stvari odišu novopronađenom vjerom u snagu pop muzike, koju ekipa i propovijeda kroz čitav album. Samo na nekim mjestima Stuart je bijesan pa se ljuti na licemjere i psuje, što od fino odgojenog mladića poput njega definitivno nismo očekivali, zar ne?

Počevši od 'Act Of The Apostole', 'The Life Pursuit' rastura kao malo koji album objavljen u novom mileniju i glupo bi bilo i dalje izdvajati pjesme, pošto su sve slatke poput šećerne vate, blještave poput Hundertwasserovih slika i mirisne poput kože osobe koju volite. Teško je reći bih li volio ovaj album da sam ga čuo prije par godina jer tad nisam želio osunčane muzičke perivoje i sreću razasutu po oblacima, želio sam da mi netko ponudi rame za plakanje i utješi me koliko je to moguće pa su B&S upravo to napravili. Danas, kad sam sretan da ne mogu biti sretniji, dečki i cure su napravili ploču u koju kao da su utkane sunčeve zrake.'The Life Pursuit' vjerojatno je najprijemčiviji i najpop album ovih razigranih Škota, oboružan prekrasnim melodijama posijanim u gotovo svakoj pjesmi, ispunjen zaraznim hookovima koji će vas navući da ga preslušavate iz dana u dan, te lirikom koja možda ne spada u najviša Stuartova dostignuća, no i dalje dira duboko, duboko u srce. Možda nisam baš najobjektivniji kad kažem da mi je ovo jedan od najboljih albuma koje sam čuo u jako dugo vremena, no s B&S nikad nisam bio objektivan. Niti to želim biti. Želim ih samo slušati i slušati i slušati, pa makar oglušio od puste ljepote.

Hrvoje Frančeski
acumulator1984@hotmail.com
16. veljače 2006


Copyright © 1996. - 2003. Internet MONITOR
 
 
Online

Službeni site

Belle & VH1

Priča Stuart

Kontra Londonu

Od izvora vode dva putića

Najbolji škotski bend