Album.tjedna
albumi.tjedna

prijašnji albumi


Glazba

Glazba home

Recenzije

Mlado Meso

Nikad čuo

MP3 singl

Monitor

Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Nikad Čuo
Monitor u Vjesniku

e-mail

monitor@monitor.hr

 

 
COMMON: 'BE'

(Geffen/Universal/Aquarius; 2005.)Najveće ugodno iznenađenje protekle godine u hip-hopu zvalo se Kanye West, najveće ugodno iznenađenje u crnačkoj glazbi u dosadašnjem dijelu godine tekuće zove se John Legend, Westov odličan crossover projekt. Ni jedan ni drugi nisu unijeli neku veliku promjenu u glazbi i definitivno nisu revolucionari, ali to što rade rade prokleto dobro. Prvi od njih se već poprilično afirmirao i dokazao, dok će Legend zbog svoje manje komercijalne glazbe morati pričekati još koju godinu i dalje stvarati svoje ime, vjerojatno i dalje uz Kanyeovu pomoć. Negdje između njih dvojice ove se godine novim albumom smješta Common, svojim smooth hip-hopom, također u Westovoj produkciji.

'Be' je šesti po redu album čikaškog MC-ja ako uključimo, a uključit ćemo, i njegove radove iz vremena kad se potpisivao s Common Sence. Ovim albumom čovjek je napravio promjenu kakvu su prije njega bili prošli The Roots. Nakon niza socijalno osvještenih albuma vrlo uobičajenog hip-hop zvuka, Common je bio izdao, za mainstream hip-hop prilično eksperimentalan 'Electric Circus'. 'Phrenology' momaka iz Philadelphije pokazao se izdržljivijim pod zubom vremena, dok se Cirkus prilično srušio pod prigovorima koji se svode na to da ljudi ne žele slušati hip-hop koji tako zvuči, mada tekstovi ondje definitivno nisu ozbiljno podbacili. Okej, ovaj put Common igra na sigurnu kartu. Za producenta je po prvi puta angažirao dugogodišnjeg prijatelja Kanye Westa, čovjeka koji dospije u novine i kad radi pulovere. Drugačije ovaj album s Kanyeom kao glavnim skladateljom nije ni mogao zvučati. 'Be' je hip-hop koji puno ovisi o soulu i zvuči jako lako i dobro raspoloženo, što Commonu zapravo nikad ni nije bilo daleko. S onom njegovom vječito savršeno podrezanom bradicom i kolekcijom šešira, krajnja ušminkanost albuma posve je prikladna. Tekstovi su opet vrlo promišljeni i osvješteni, normalno, bez ijednog spolovila, udubljena i ispupčenja i psovke, uz prilično puno američkih figura kao što su Eminem ili Kurt Cobain.

Mada su i Common i Kanye West MC-ji, a John Legend pjevač i svirač, 'Be' ima jako puno onog pozitivnog gospel raspoloženja s 'Get Lifted', a iako se uglavnom repa, ne zvuči jako reperski i generalno djeluje kao jedan normalan album, a ne hip-hop album. To se posebno osjeti kad se na albumu glasom priključe John Mayer i Legend koji uopće ne zvuče kao gosti iz drugog, nerap svijeta nego se uklope, a da i ne primijetiš promjenu. Slična stvar bila je s Kanyeom koji ne izgleda kao reper, ne ponaša se tako, i ni po čemu nije tipičar reper nego samo radi takvu glazbu. Common je u igri već deset godine i savršeno mu je jasno da rap više nije glazba za rap publiku, nego ju treba slušati cijela planeta. 'Be' je jedan pristojan album za tu svrhu.

Kruno Bošnjaković
kruno@monitor.hr
10. srpnja 2005.


Copyright © 1996. - 2000. Internet MONITOR
 
 
Online


Službeni site

Biografija

Koja zanimljivost

Tekstovi pjesama

'Electric Circus'