Album.tjedna
albumi.tjedna

prijašnji albumi


Glazba

Glazba home

Recenzije

Mlado Meso

Nikad čuo

MP3 singl

Monitor

Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Nikad Čuo
Monitor u Vjesniku

e-mail

monitor@monitor.hr

 

 
DANGER DOOM: 'MOUSE AND THE MASK'

(Lex; 2005.)Da je MF Doom faca zna svatko tko je čuo za Madliba i zato je njegovo udruživanje s DJ Danger Mouseom nešto na što su mi se promrdale obrve. DM je vjerojatno i poznatiji od Dooma zahvaljujući problemima koje je imao zbog 'The Grey Album', ali po mom sluhu on još nije na Doomovom rangu. Ideja da spaja dva albuma različitih glazbenika i zvučno ih dovede na sredinu između njihovih svjetova je odlična, ali dobiveni album jednostavno nije bio ništa više nego okej. MF Doom pak s druge strane ima solo izdanja pod ovim imenim i pseudonimima (Viktov Vaughn, King Geedorah, Zev Love X) te suradnje (Madvillainy) od kojih svaki ima bitno mjesto u novom underground hip-hopu. To što je dobio priliku da radi s reperom kakav je MF Doom nedokazaniji producent Danger Mouse mora gledati kao vrlo dobar kredit koji će mu najviše donijeti, ne novca, nego, pa - kredibiliteta.

MF Doom je slab na koncepte pa je i za 'Mouse and the Mask' smislio jedan. Album sadrži glasove i djeliće iz crtića s kasnonoćnog programa Adult Swim s Cartoon Networka što čovjeku koji se skriva iza maske, a zadivljen je superherojima, dođe kao djetetu čokolada. Album zato i zvuči kao anegdota jer ga povezuju ti crtički dijelovi, a i podloge su prikladne. Ritmovi su mekani i nenapadni, a basovi iz perolake kategorije. Na njima su teme sličnije podlogama dječjih priča nego hip-hopu, ali s dozom mističnosti. MF Doom je uobičajeno dijamantno naoštren dok iznosi te svoje zagonetne misli. Odabir gostiju nije mogao biti impresivniji i stroži, jer valja održavati razinu. Glavom, bradom i ovim redoslijedom glasove su mu posudili Ghostface, Cee-Lo i Talib Kweli, sve sam momak do momka. Osim pjesama s ovom trojicom koje su prilagođene njihovom uobičajenom zvuku, ostatak od 'El Chupa Libre' do 'Bada Bing' su bajkovite i opuštene stvari.

Mouse se ovdje dokazao da nije jednokratni producent nego maštoviti tip sposoban za prilagodbu. MF Doom nastavlja svoj pohod još jednim zgoditkom, a, mada je za uskoro najavio i drugi Danger Doom rad, vjerojatno se to neće tako skoro dogoditi nego će ga put odvesti u neko novo ime.

Kruno Bošnjaković
kruno@monitor.hr
15. prosinca 2005.


Copyright © 1996. - 2003. Internet MONITOR
 
 
Online

MF Doom

DJ Danger Mouse