Album.tjedna
albumi.tjedna

prijašnji albumi


Glazba

Glazba home

Recenzije

Mlado Meso

Nikad čuo

MP3 singl

Monitor

Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Nikad Čuo
Monitor u Vjesniku

e-mail

monitor@monitor.hr

 

 
HIGH ON FIRE: 'BLESSED BLACK WINGS'

(Relapse; 2005.)Izgleda da su ljudi u Relapse Records odlučili da će njihova diskografija predstavljati ono najbitnije u underground muzici na cijeloj planeti. Nakon pomaganja veličinama poput Neurosis, Today Is The Day, Zeke, Unsane, Nile, Disfear, Coalesce, Converge te lansiranja cijele jedne generacije dobrih novih bendova poput Agoraphobic Nosebleed, Pig Destroyer, The Dillinger Escape Plan, Buried Inside, Mastodon, The End, Cephalic Carnage, pametno su prepoznali potencijal u novom bendu gitariste legendanih pionira modernog doom rock zvuka zvanom Sleep.

Nakon inicijalnog albuma za Relapse 'Surrounded By Thieves' u produkciji Billyja Andersona bend je pokazao da postoje i drugačije varijante već pomalo umornog stoner zvuka. Osim neizbježnih Black Sabbath i Motörhead, u svojoj su inačici High On Fire zvuk začinili i s pomalo zaboravljenim arhibendovima metala poput Celtic Frost, Venom, Judas Priest (oni stariji, više rock, manje metal albumi). Tim su albumom HoF zacementirali svoj kultni status među ljubiteljima ekstremnog rocka, sličan onome kakav uživaju Melvins. A kada smo već kod Melvins, nakon odlaska Georgea Ricea, originalnog bendovog basiste, na njegovo mjesto dolazi stari Melvins basist Joe Preston koji je s njima svirao na 'Lysol' albumu, a koji je kamen temeljac zvuka Sleep, pa tako i samih HoF.

Iako je HoF sada bio u poziciji jednostavne repeticije svog stila koji će uvijek funkcionirati, oni su odlučili postati metal bend. Metal na 'Blessed Black Wings' je obojen ogromnom količinom rocka, no ipak je to metal. Od bržih Motörhead, Venom dijelova pa do sporijih Sabbath dijelova, cijelo vrijeme tutnji metal, metal, metal!!! Utjecaj produkcije Steve Albinija, za koji mi se činilo da bi mogao dosta utjecati na njihov mutni, jedva raspoznatljivi zvuk, totalno je diskretan. Čovjek je savršeno uklopio bendov dotadašnji zvuk s koliko-toliko oštrijim metalskim pristupom i dobili smo jedan od najboljih zvukova gitare ikada. Bubanj je ogroman, kao i bas, no gitara se jednostavno ne da izgubiti iz fokusa. Glas, kao i prije - neka hibridna verzija Lemmyja i Kronosa. Ovaj puta su nas High On Fire počastili i s jednom obradom, i to 'Rapid Fire' Judas Priest, koja se nalazi samo na vinilnoj verziji albuma.

Prije točno dvije godine su nam momci iz HoF trebali dočarati svoje zvuk u živo i u Zagrebu, i to zajedno s tada najvećim metalskim nadama Mastodon. Tada je stvari u svoje ruke uzeo snijeg, tako rado opjevan u njihovim pjesmama i nije im dozvolio da dođu u Hrvatsku, već ih je prikovao u Mađarskoj. Nadamo se da će sada snježni bogovi biti milostiviji, te da će dopustiti HoF-u da nam "izrecitiraju" nekoliko pjesmica, i to 21.4. u Močvari. Tako ćemo, nadam se, imati priliku vidjeti taj "najglasniji" underground rock bend na svijetu.

Saša Nužda
osamzica@hotmail.com
17. ožujka 2005.


Copyright © 1996. - 2005. Internet MONITOR
 
 
Online


Službeni site

Zelena vatra

Biografija

Bend o albumu

Arik Roper

'Surrounded By Thieves'