Album.tjedna
albumi.tjedna

prijašnji albumi


Glazba

Glazba home

Recenzije

Mlado Meso

Nikad čuo

MP3 singl

Monitor

Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Nikad Čuo
Monitor u Vjesniku

e-mail

monitor@monitor.hr

 

 
HOWE GELB: 'SNO ANGEL LIKE YOU'

(Thrill Jockey; 2006.)Kroz Giant Sand su prošle mnoge značajne ličnosti americane, od pokojnog Rainera Patceka, Chrisa Cacavasa do Convertina i Burnsa iz Calexico, no sve ih povezuje jedna konstanta - Howe Gelb. Svih dvadesetak godina djelovanja Gelb je stjecajem okolnosti bio u sjeni svojih suradnika i prijatelja poput članova Grandaddy, Lise Germano, PJ Harvey ili M Warda tako da bi se priznanje njegovom talentu uvijek nekako izgubilo.

'Sno Angel Like You' unikatan je album u raznovrsnoj Gelbovoj karijeri po tome što je u pitanju suradnja s kanadskim gospel zborom Voices Of Praise. Dok većina ovakvih suradnja rezultira najobičnijim šminkerajem i pukom dekoracijom, Gelb ovdje majstorski upotrebljava Voices Of Praise i njihove vokalne aranžmane kao neku vrstu organske orkestracije koja nadopunjava osnovnu vrlo živu i sirovu svirku u kojoj dominiraju Gelbova gitara, hammond orgulje i sjajni bubnjevi Jeremyja Gare. Gelbov pristup produkciji je oduvijek bio vrlo organski i često lo-fi, no ovdje je sve u punom sjaju - kristalno čisto i puno nepatvorene životne radosti. Za razliku od uobičajene, ispolirane upotrebe gospel zbora u mainstreamu, ovdje je sve narafinirano, sirovo i posjeduje onu neiskvarenu kvalitetu blues snimaka iz tridesetih samo s (podrazumijeva se) modernom kvalitetom zvuka.

Gelb svojih novih osam pjesama prilagođava zboru i dodaje po tri Patcekove i Giant Sand skladbe ostavarujući magnum opus svoje karijere istodobno je sumirajući i proširujući na novo područje. Dovoljno je čuti impresivnu obradu Patcekove 'Worried Spirit' da se shvati kakve to jednostavne, a briljantne tehnike Gelb koristi. Distorzirane gitare i vrlo prirodno snimljeni bubnjevi nalaze se po cijelom albumu, ali ovo je najbolji primjer za demonstraciju njegovog tajnog oružja - čiste, nedistorzirane gitare odvrnute na najglasnije. Efekt koji ova dosjetka stvara savršeno se uklapa s Vocies Of Praise koji tvore fantastičnu zvučnu sliku koja iznova potvrđuje moj stari dojam da je ljudski glas najbolji instrument ako ga se zna iskoristiti kako treba. Howe Gelb očito zna.

Karlo Rafaneli
karlo@monitor.hr
5. svibnja 2006


Copyright © 1996. - 2003. Internet MONITOR
 
 
Online

Svi albumi

Izdavač

Giant Sand

Voices Of Praise