Album.tjedna
albumi.tjedna

prijašnji albumi


Glazba

Glazba home

Recenzije

Mlado Meso

Nikad čuo

MP3 singl

Monitor

Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Nikad Čuo
Monitor u Vjesniku

e-mail

monitor@monitor.hr

 

 
INDIA.ARIE: 'TESTIMONY: VOL. 1, LIFE & RELATIONSHIP'

(Motown/Universal/Aquarius; 2006.)Album koji počinje vrlo melankoličnom trubom u mom svijetu zaslužuje pažnju. To je takav album kod kojeg ti je odmah na početku jasno kako se radi (ali vrlo vjerojatno radi) o posebnoj glazbi. Možda jest malo nezahvalno suditi cjelinu po malom dijelu, ali jedan segment može puno govoriti. A ovaj segment odaje dojam senzibilnosti, suptilnosti, produkcijske probirljivosti i tugaljivosti; a dobrim dijelom i album je takav.

'Testimony: Vol. 1, Life & Relationship' je treći po redu album neo-soul djeve India.Arie, a ono što se na samom početku toliko ne osjeti je njegova nevinost i naivnost. Tako odlično naslovljena ljubavna 'The Heart Of The Matter' govori o vjeri u ljubav iako je neuzvraćena, dok na sredini albuma naletimo na 'Wings of Forgiveness' koja ima takve preromantične i pomalo iritantne paralele poput "If Nelson Mandela can forgive his oppressors/Surely I can forgive you for your passion". Ljubavna tematika je glavna ovdje, a i koja bi druga bila na albumu koji se zove 'Testimony: Vol. 1, Life & Relationship'? No možemo očekivati i nastavak političke tematike koji je prema prvotnom planu trebao biti drugi dio dvostrukog albuma. A i ovdje je IndiaTočkaArie malo zakoračila u pitanja identiteta, kao u 'I Am Not My Hair' s upitima o frizuri i boji kose.India.Ariejin besprijekorno pozitivan stav odražava se u stihovima poput "Sometimes I'm alone but never lonely/…/I've learned to love the quiet moments/The Sunday mornings of life/Where I can reach deep down inside" ili "…he had no eye sight/But that didn't keep him from seein' the light/…/ He said-livin' here is paradise/He taught me paradise is in your mind" što može djelovati pretjerano optimistično, ali mislim da ovi tekstovi nisu takvi jer je India.Arie glupa, nego ona jednostavno pošto - poto želi odaslati pozitivnu poruku. Što je hvale vrijedna namjera, a ako je potpomognuta pristojnom i ugodnom glazbom, zločesto bi bilo buniti se. Minus je u tome što je album predug pa se nekako izgubiš u tom vječnom osmijehu, bez obzira na nekoliko gostiju koji se pred kraj pojave da izvuku stvar.

Ovakva vrsta ograničenosti i usmjerenosti na jedno lako postaje dosadna, i to se na 'Testimony' dogodi pred kraj jer je teško održati koncentraciju. Ali album je svejedno lijep i ima ga smisla redovno slušati, s vremenskim razmacima…

Kruno Bošnjaković
kruno@monitor.hr
8. srpnja 2006


Copyright © 1996. - 2003. Internet MONITOR
 
 
Online

Službeni sajt

Ukratko

MTV-jeve arije

Tekstovi