Album.tjedna
albumi.tjedna

prijašnji albumi


Glazba

Glazba home

Recenzije

Mlado Meso

Nikad čuo

MP3 singl

Monitor

Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Nikad Čuo
Monitor u Vjesniku

e-mail

monitor@monitor.hr

 

 
ISLANDS: 'RETURN TO THE SEA'

(Equator/Rough Trade/Menart; 2006.)Nicholas Diamonds i Jaime T'ambour krivci su za jedan od najljepših i najduhovitijih slatko-gorkih albuma u povijesti indie muzike. Ova dva jednoroga su zajedno s Aldenom Gingerom prije par godina izdali 'Who Will Cut Our Hair When We're Gone?' i tako se zavukli u srca i iPode svih klinaca koji su obožavali Pavement i Neutral Milk Hotel. Dečki su se zvali The Unicorns. Jednorozi su navodno srećonoše, no ova tri Kanađana mora da su se gadno zamjerili sreći pa im ni jednorog nije pomogao. Bend se uskoro raspao zbog nesuglasica između članova. Fanovi su izgubili Unicorns, no dobili su Islands. To, s obzirom na njihov prvi album, uopće nije velik gubitak.

'Return To The Sea' posjeduje isto onu razigranost, veselost i liričku ludost kakvu su imali radovi Unicorns, no neće vas osvojiti na prvu loptu. Ipak, na prvo slušanje osjetit ćete ono što se danas sve manje i manje osjeća - da mu treba dati šansu. Problem s glazbom je što je današnji output ogroman, a prisustvo Interneta omogućilo je ljudima da svu tu muziku nabave. Kad poslušate dvadesetak novih albuma sedmično jednostavno ne možete pohvatati sve konce jer glazbi treba dati šansu, treba joj omogućiti da se upije, da vas obavije i naposljetku ispuni. Ukoliko album nema tu prvoloptačku auru, teško da ćete mu tako nešto dozvoliti. A to je užasna šteta pošto neki albumi, poput ovog, traže vremena. Jako sam sretan što sam mu to vrijeme poklonio.Sad mi je glupo navoditi pjesme i sva mala iznenađenja koja su vam Islands priredili (iako ću spomenuti 'Don't Call Me Whitney, Bobby' jer mi se toliko uvukla u glavu da sam je počeo sanjati) jer su gotovo sve sjajne, a stavljene zajedno čine kompaktnu cjelinu koju je bolje ne razdvajati. Album zvuči kao razglednica s kakvog otoka. Ima tu osunčanog calipsa koji bi, da ga stalno slušate, vjerojatno proizveo isti učinak kao posjet nekom solariju, ima psihodelije koja podsjeća na ljetne oluje i nebo ispunjeno grmljavinom, a ima i puhača i gudača koji kao da zazivaju popodnevni maestral. Prava tropska ploča, sa svim sjajnim stvarima i problemima koje tropi donose.

Zreliji, no nešto slabiji od Unicorns, Islands su napravili jako dobar album koji će sigurno kotirati kao jedno od najboljih izdanja s početka ove godine. Ostaje samo da vidimo kako će se bend razvijati, hoće li se uspjeti otresti aure jednoroga koja će ih još neko vrijeme pratiti te napraviti iskorak u nešto još neviđeno, originalno i veliko. 'Return To The Sea' najavljuje kako mladići imaju potencijala da takvo nešto naprave.

Hrvoje Frančeski
acumulator1984@hotmail.com
31. ožujka 2006.


Copyright © 1996. - 2006. Internet MONITOR
 
 
Online

WikiIslands

MySpace sajt

Što se događalo nakon raspada The Unicorns

Bend o budućnosti