Album.tjedna
albumi.tjedna

prijašnji albumi


Glazba

Glazba home

Recenzije

Mlado Meso

Nikad čuo

MP3 singl

Monitor

Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Nikad Čuo
Monitor u Vjesniku

e-mail

monitor@monitor.hr

 

 
KANYE WEST: 'LATE REGISTRATION'

(Roc-A-Fella/Aquarius; 2005.)Hvata me strah zbog Kanye Westa. Čovjek je simpatičan, pametan, kulturan i iskren, a zbog ovog posljednjeg i problematičan. Čovjek kaže jednu apsolutno očitu stvar i odmah postane vijest dana. Ali ne zato što se raspravlja o stvarima koje je rekao, nego zbog toga što se usudio to reći, u tom trenutku, u tom tonu. Biti glas generacije u doba kad možeš biti u pravu, ali ne smiješ to reći jer se nekome neće svidjeti, strašno je nezgodno i jednostavno - odvratno.

Da za davanje antraksa neprijatelju Busha okrivi 50 Cent odjek bi bio slabiji, mada je Fifty puno poznatiji od Kanyea. On je netko s problematičnom biografijom i automatski se njegove izjave smatra nadrealnima, a uostalom laka je meta za potkopavatelje moralnosti. West je običan čovjek čija publika svojim izgledom ne odskače od prosjeka. Kad on nešto kaže to je trezvena izjava iz stvarnog svijeta. Prozvati predsjednika za rasizam i imati argumente na svojoj strani opako je hrabro i opasno. Ovo posljednje nije se našlo na 'Late Registration', ali lijepo zaokružuje teme albuma i nadam se da najavljuje Westa kao čovjeka koji će češće početi ovako istupati. Najava toga mu je i novi album.'College Dropout' bio je nekonfliktan, skoro bonvivanski album vjerojatno omiljen među višom srednjom klasom, a pogotovo studentima. Kao i na 'College…' gdje se recimo sprda s američkim rednek južnjacima, tako i ovdje iznosi neka opća mjesta - država je lansirala AIDS, Amerika je naoružavala Sadama, droga je puštena u kvartove s posljedicom većeg broja ubojstava itd. Možda se sve to zna, možda nedovoljno, ali svakako nije imalo dovoljno učinka.Iako je vratio svježinu u mainstream hip-hop West nije na cijeni kao MC. Kad je o njemu riječ uopće nema smisla spominjati nekakav flow ili se pozivati na vještinu koju nema. West je prvenstveno vrlo inteligentan i zabavan tip. Jedina vještina osim producentske koju je ovdje pokazao je ona za pričanje priče što mu vrlo dobro ide. West vrlo duhovito podbada bez da postane neugodan i još djeluje suosjećajan (ogledan primjerak 'Gold Digger' s Jamie Foxxom), u eminemovskom duhu izvlači rime na najnevjerojatnijim mjestima i užitak je slušati ga kako slaže rečenice, čak i da nemaju smisla. A uglavnom imaju ('Gone' i 'Celebration' su jedini manji minusi ovdje zbog prilično bezvezne priče).

Nevjerojatno je koliko je West cool u svojoj suosjećajnosti. Kad donosi čitavu pjesmu o svojoj baki i svoju obitelj naziva ružama ili kad se vrlo dirljivo zahvaljuje svojoj majci djeluje kao gospodar coola; nešto kao James Bond koji nije ženskaroš. Mada ni on nije siguran kakav želi biti pa poslije zahvale majci priča o napijanju žena da bi ih hvatao za guzu. Ono što West sada sigurno ima je puno više mišljenje o sebi. Na početku albuma nas obavijesti da je dohvatio nebo, a poslije zaključi da nema nikoga tko zaslužuje da mu radi produkciju budući nema Tupaca. I Jay-Z se kasnije složi s ovime kad preda palicu Westu i zahvali mu se na oživljavanju Roc-A-Fella.

Uskoro će se na siteovima o zdravlju pojaviti vijest da je slušanje Kayne Westa dobro za djecu. Od uterusnog razdoblja, preko djetinjstva i dalje, West može pripomoći u razvoju djeteta. Njegove lijepe i repetitivne podloge razvit će kod djeteta matematičko i logično razmišljanje, dopustit će dječacima da razviju svoju senzibilniju stranu, a djevojčice će ohrabriti da im više vjeruju. Njegovi tekstovi potaknut će mlade da stvari gledaju skeptično i da se lijepo izražavaju pa čak i igraju frazama i ispadaju pametni. Pokazao je kako se može gledati na politiku iako možda ne znaš puno, ali dovoljno si pravedan da primijetiš nepravdu. A u svemu tome zvuči prvorazredno i bezvremenski, nešto kao Motown u najbolja vremena.

Kruno Bošnjaković
kruno@monitor.hr
23. rujna 2005.


Copyright © 1996. - 2003. Internet MONITOR
 
 
Online

Službeni site

Intervju

'The College Dropout'