Album.tjedna
albumi.tjedna

prijašnji albumi


Glazba

Glazba home

Recenzije

Mlado Meso

Nikad čuo

MP3 singl

Monitor

Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Nikad Čuo
Monitor u Vjesniku

e-mail

monitor@monitor.hr

 

 
LCD SOUNDSYSTEM: 'LCD SOUNDSYSTEM'

(DFA/EMI/Dallas; 2005.)Život je čudan. Maleni smo i nemoćni u borbi sa zvjerkama, no unatoč svim životnim anomalijama i nepravilnostima čini nam se da je sve Hollywood. No, dok na filmskom platnu pravda ipak nekad pobjeđuje, u stvarnom životu je uglavnom nema. Ipak, mi i dalje vjerujemo da se sve zaslužuje i sa svime se nekako normalno nosimo sve dok ne ugledamo neke tupane koji nisu mogli svladati ni abecedu kako su postali face. Zarobljeni u vlastitom uspjehu ili neuspjehu, imamo osjećaj kako bi život bio barem malo pravedniji samo da smo postigli mrvicu više od njih. Ovako se tješimo time da imamo ljepše cipele. James Murphy tvrdi da se osjeća upravo tako, ali kad kaže „I'm losing my edge to better-looking people with better ideas and more talent/And they're actually really, really nice“ njegova poanta je plemenita, ali ja mu ne vjerujem da imalo gubi svoju oštrinu. Uostalom, Daft Punk sviraju kod njega doma!

Dakle, LCD Soundsystem je James Murphy, isti onaj koji stoji iza DFA izdavačkih i producentskih usluga. Može se reći da se bavi i konzultantskim poslovima jer je njegov utjecaj bio presudan za karijere The Rapture ili !!!. Tepalo mu se da je kralj New Yorka te da je Pharrell Williams punk-funka, no on je na sve odgovarao ironijom i svoje pjesme usmjerio na ismijavanje samog sebe uvjeren da će tako svakoga odgovoriti da ga kuju u zvijezde. To mu nije uspjelo.

Iako već godinama štanca ultimativne plesne hitove, ovo je LCD Soundsystem album prvijenac. Došli su nam kao dva zapisa. Na jednom disku je novi album, dok se drugi sastoji od već proslavljenih hitova poput 'Losing My Edge', 'Beat Connection' ili 'Give It Up'. Oba imaju isti genetski kod i zajedno se složno bore da plesnu glazbu učine plemenitom.

LCD Soundsystem je The Rapture ili Franz Ferdinand, ali u one-man formi. Znači, oduzmeš art spiku, zaboraviš gitare, bas nabiješ do daske, poigraš se s beatom, ubiješ ostale članove benda, umjesto s ljudima dogovaraš se s gumbićima, poistovjetiš punk i funk i dobiješ pametnu plesnu glazbu. „I was the first guy playing Daft Punk to the rock kids“, njegova je vizija i baza iz koje nastaje urnebesna buka modernog vremena.„I hear you're buying a synthesizer and an arpeggiator and are throwing your computer out the window because you want to make something real. I hear that you and your band have sold your guitars and bought turntables. I hear that you and your band have sold your turntables and bought guitars“, kaže LCD čovjek u 'Losing My Edge', pjesmi koja između ostalog analizira glazbene konzumente od stoljeća sedmog. Svjestan da mnogi koji su trebali nikada nisu prerasli okvire lokalnog kluba, Murphy ima tu sreću da svaki dan može zahvaljivati svojim idolima. Može im odati poštovanje, može im zahvaliti na svemu što su učinili da njegov život bude ljepši, zahvaliti im na svemu što je od njih naučio, pa čak ih i promovirati u zvijezde. Samo u 'Losing My Edge' spominje ih pedesetak.Murphy voli nabrajanja i ponavljanja. 'Yeah' je njegov odgovor na svakojaka pitanja i udar na liričku strukturu mnogih hitova. Uz produkciju kojom vrsno barata čak mu i od teksta koji je uglavnom sastavljen od „yeah“ i „yeah“ i „yeah“ polazi za rukom složiti zanimljiv primjerak plesne muzike.

Murphyjev zakon u ovom slučaju glasi – sve što misliš da može krenuti dobro, krenut će dobro i sve što misliš da može krenuti loše, krenut će OK. James Murphy s lakoćom plesnu muziku čini privlačnom i nesuhoparnom, zabavnom i punom duha. Čini je prikladnom za kućnu atmosferu, a istovremeno i bombom na razini plesnih podija. Ima na ovom albumu i praznog hoda, ima napornih dionica, ali kada neki album počne tako sjajno kao što je LCD počeo s 'Daft Punk is Playing at My House' puno mu se stvari oprosti samo zbog toga.

Ivana Markov
ivana@monitor.hr
9. ožujka 2005.


Copyright © 1996. - 2000. Internet MONITOR
 
 
Online


Službeni site

Najbolji plesni bend u Japanu

DFA

Što proizvodi DFA