Album.tjedna
albumi.tjedna

prijašnji albumi


Glazba

Glazba home

Recenzije

Mlado Meso

Nikad čuo

MP3 singl

Monitor

Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Nikad Čuo
Monitor u Vjesniku

e-mail

monitor@monitor.hr

 

 
LIARS: 'DRUM`S NOT DEAD'

(Mute/Dallas; 2006.)Iako se njihov debi album 'They Threw Us All in a Trench and Stuck a Monument On Top' pojavio na samom početku neo post-punk revivala, Liars nisu, za razliku od većine tih bendova, odlučili igrati na sigurno. Njihov eksplozivni dance-punk debi je uz 'Turn On the Bright Lights' Interpol vjerojatno najbolji album koji je taj novi val post punka iznjedrio, no to im očigledno nije bilo dosta pa su snimili 'They Were Wrong So We Drowned', konceptualni album nadahnut jednom njemačkom legendom o vješticama. I premda je riječ o pomalo promašenom albumu on je svojim hrabrim stilskim zaokretom naznačio rođenje novih Liars. Vokalist Angus Andrew i gitarist Aaron Hemphill su prije tog albuma ostali bez ritam sekcije pa im se pridružio bubnjar Julian Gross što je rezultiralo konfuznim, ali na trenutke izvrsnim albumom na tragu 'Flowers Of Romance' Faze PIL, dakle vrlo vjerojatno točke raspada koja je obilježila neke od eksperimentalnijih trenutaka originalnog post punka nakon koje se sve opet vratilo normalnijim pop formama.

No dok je PIL nakon 'Flowers Of Romance' čekala kreativna smrt, Liars su iz svog eksperimenta izašli živi unatoč pokopavanju od jednog djela mainstream kritike (najniže ocjene u Spinu i Rolling Stoneu). Taj je album predstavio bend kao poklonike tribalnih ritmova i taj se trend počevši od naslova albuma nastavlja i ovdje. No za razliku od prethodnika ovdje je u pitanju fokusiraniji i raznolikiji album koji ne žrtvuje svoj zvuk novom konceptu, pomaknutoj priči o dva lika, Drumu i Mt Heart Attacku nego je to tek jedan od dijelova šire glazbene cjeline. Nekoliko skladbi poput 'Let's Not Wrestle Mt Heart Attack' ili 'To Hold You, Drum' predstavljaju tribalnu ludnicu koja je krasila najbolje trenutke prošlog albuma, no pravo su iznenađenje nježnije, gotovo baladne stvari poput 'Drum Gets A Glimpse', 'Wrong Coat For You Mt. Heart Attack' ili fenomenalne i nevjerojatno nježne završne 'The Other Side Of Mt Heart Attack'. "I won't run far/I can always be found/If you need me/I will stay by your side" nikad ljepše pjeva Agnus i završava album u neočekivanom pastoralnom tonu.

'Drum`s Not Dead' predstavlja klanjanje najstarijem glazbenom obliku - jednostavnom primitivnom bubnjanju i spajanje tog prastarog izričaja s tekovinama suvremenog post industrijskog društva. No najvažnije što treba pritom naglasiti da Liars nisu zaboravili na emocije kao na glavne pokretače ljudskog djelovanja od pamtivijeka do danas.

Karlo Rafaneli
karlo@monitor.hr
9. ožujka 2006


Copyright © 1996. - 2006. Internet MONITOR
 
 
Online

Službeni site

'They Threw Us All In A Trench And Stuck A Monument On Top'

Promjene i vještice

Na MySpaceu