Album.tjedna
albumi.tjedna

prijašnji albumi


Glazba

Glazba home

Recenzije

Mlado Meso

Nikad čuo

MP3 singl

Monitor

Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Nikad Čuo
Monitor u Vjesniku

e-mail

monitor@monitor.hr

 

 
LOW: 'THE GREAT DESTROYER'

(Sub Pop/Dancing Bear; 2005.)Produciran od strane Davea Fridmanna ovaj album donosi nešto raskošniji i življi zvuk nego što je do sad bio slučaj s ovim pionirima sad-corea, doduše distorziranih gitara ni do sad nije nedostajalo, ali su njihovi albumi tempom i atmosferom bili bliži pogrebnom maršu nego prosječnoj kolekciji pop pjesama. Na 'Great Destroyer' bendova mračna atmosfera je na većini pjesama zadržana, ali je letargija zamijenjena što poletnim zvukom kao u 'California' i 'Just Stand Back', što paranojom kao u 'When I Go Deaf', 'Everbody`s Song' ili 'Pissing', a u oba slučaja se osjeća Fridmannova ruka. Vedrije pjesme su i nešto stereotipnije pa bi se moglo reći da se u njima Low doimaju poput prosječnog college rock benda iz sredine devedesetih, ali se zato u mračnijim i melankoličnijim temama snalaze kao ribe u vodi.

Distorzirane gitare, gudači i Fridmannov trademark – distorzirani bubnjevi provlače se kralježnicom albuma naglašavajući bit pjesama. U prelijepoj 'Cue The Strings' elektronski bubanj lagano pulsira u ritmu srca dok gudači jednostavno klize između njega i sjajnih muško–ženskih harmonija koje su centralni dio i u nježnoj 'Silver Rider'. Ona je ujedno i jedina uz ispovjednu 'Death Of A Salesman' koja podsjeća na njihove prijašnje radove. "I forgot all my songs/The words now are wrong/And I burned my guitar in a rage" kažu u njoj, sumirajući svoju desetogodišnju karijeru u kojoj je ovo definitivno najprijemčiviji i najslušljiviji album.

Stari će fanovi možda žaliti za hermetičnom ljepotom ‘Secret Name’ ili ‘Things That We Lost In Fire’, ali su ovim albumom Low dokazali da su sposobni napraviti i pjesme koje nisu najsporije i najtužnije na svijetu (ovo drugo uzmite s oprezom). Low su možda promijenili zvuk te svoju glazbu obukli u nešto raskošnije ruho, ali nisu promijenili pristup i srce, a to je ono bitno, stoga je ova preobrazba iz depresivne gusjenice u sjetnog leptira u potpunosti uspjela.

Karlo Rafaneli
karlo@monitor.hr
4. veljače 2003.


Copyright © 1996. - 2003. Internet MONITOR
 
 
Online

Chairkickers

Tablature i štošta

Fan razmišlja

Bend na okupu

Svježi intervju

Bend priča o nastajanju glazbe