Album.tjedna
albumi.tjedna

prijašnji albumi


Glazba

Glazba home

Recenzije

Mlado Meso

Nikad čuo

MP3 singl

Monitor

Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Nikad Čuo
Monitor u Vjesniku

e-mail

monitor@monitor.hr

 

 
M83: 'BEFORE THE DAWN HEELS US'

(Mute/Dallas; 2005.)Dvoje zaljubljenih stoje na plaži držeći se za ruke i gledaju ljubičasti zalazak sunca. Odjedanput odjekne eksplozija i jedino izmiješani dijelovi rasutih tijela odaju tajnu da su to dvoje bili suđeni jedno drugome. To je otprilike novi album M83, kičasti trenuci miješaju se s čistim užasom, a ono što se čini kao suludi sci–fi guru J.G. Ballard nedugo zatim se pretvara u bakin otrcani ljubavni roman iz sredine osamdesetih s čije bi se naslovnice mogao smiješiti baš par s početka. Sve to pomalo liči na soundtrack za nekakvu nezamislivu kombinaciju 'Djevojke Koju Sam Volio' i 'Teksaškog Masakra Motornom Pilom' jer Anthony Gonzales, nakon odlaska Nicolasa Fromageua jedini stalni član M83, ima prilično čudan smisao za humor, kič, patetiku i ljepotu.

Prijašnji «My-Bloody-Valentine-odsvirani-s-instrumentima-Tangerine-Dream» zvuk međunarodnog prvijenca 'Dead Cities, Red Seas & Lost Ghosts', Gonzales ovdje nadograđuje zvukom punog rock benda pa se shoegaze utjecaj ovdje osjeća puno više nego prije kad su uglavnom sintovi glumili gitare. Orkestralna širina prisutna je u još većoj mjeri doprinoseći ljepoti i snazi glazbe. Vokala je također znatno više nego prije, a ono što se ponegdje čine kao dijalozi iz filmova zapravo su tekstovi Gonzalesovog brata.

'Moon Child' se otvara monologom glumice Kate Moran, a pretvara se u shoegazersku verziju 'Shine On You Crazy Diamond', 'Don't Save Us from the Flames' je balada utopljena u očaj i gitarsku buku. 'Farewell/Goodbye' zvuči kao zagubljena stvar s soundtracka za neki film Wong Kar Waija. 'Car Chase Terror' je obilježena suludim majka–kćer dijalogom koji kao da je iz neke nove verzije Spielbergovog 'Dvoboja'. 'Safe' pak zvuči kao da je sišla s 'The Sophtware Slump' Grandaddy. Iako je lista referenci velika, ovdje ima dovoljno originalnih rješenja da zadrže pažnju slušatelja kroz petnaest pjesama.

M83 hodaju nevidljivom crtom između patetičnog kiča i «prave» umjetnosti bez da prijeđu na jednu ili drugu stranu. To čini Gonzalesa pravim glazbenim akrobatom, a 'Before The Dawn Heels Us' endemskom pojavom čiji se sadržaj i forma potpuno razilaze.

Karlo Rafaneli
karlo@monitor.hr
9. travnja 2005.


Copyright © 1996. - 2003. Internet MONITOR
 
 
Online

Službeni site

Izdavač

Biografija