Album.tjedna
albumi.tjedna

prijašnji albumi


Glazba

Glazba home

Recenzije

Mlado Meso

Nikad čuo

MP3 singl

Monitor

Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Nikad Čuo
Monitor u Vjesniku

e-mail

monitor@monitor.hr

 

 
M.I.A.: 'ARULAR'

(XL/Beggars Banquet/Dallas; 2005.)Nipošto ne bih htio živjeti u svijetu u kojem nema Interneta. Izbrisane granice, miješanje ideja, instantna dostupnost svega prevodivog u jedinice i nule, informacije nadohvat ruke, totalitarizam, terorizam i pobunjeništvo s istim šansama i jednako jaki, a da je to sve pritom vrlo zabavno, nezamislivo je dobra utopija. Taj mali www ujedinio je svijet i stvari postavio na istu startnu poziciju. A onda sve ovisi samo o tome kako ćeš je dobro iskoristiti. M.I.A. je bila zvijezda prije nego je uopće objavila svoj prvi album, svi su ga čuli a da nije ni došao dan njegovog objavljivanja i priča o borbi protiv državnog terorizma i bijegu u bolji život obišla je svijet prije nego je žena uopće počela o tome službeno pričati.

Britanka M.I.A. je još prije dvije godine izazvala masovno okretanje glave kad joj je izašla prva pjesma ‘Galang’, pa malo kasnije i sa ‘Sunshowers’, a kad joj je lani objavljen mixtape ‘Piracy Funds Terrorism’ dospjela je kao prilični anonimus na listu vlasnika najboljih ikad objavljenih mixtapeova. Nakon silnih odgađanja i problema oko dozvola za semplove napokon joj je izašao prvi album ‘Arular’ nazvan po njenom ocu, gerilcu sa Šri Lanke. Najočekivaniji britanski debi album ove godine nastavlja se na ono što su započeli The Streets i Dizzee Rascal - kombiniranje žanrova u novu i zabavnu cjelinu.

Za razliku od 'Piracy...' koji je zvučao kao da se M.I.A. boji da će joj vrijeme pobjeći i da mora uhvatiti neki odlazeći vlak, na 'Arular' M.I.A. zvuči sigurnije u sebe. Pjesmu se joj kasnije i određenije, mada bih, da odredim iza kakve to glazbe ona stoji, morao upotrijebiti riječi poput hip-hop, dancehall, grime, reggaeton, sint-pop, iako bi najlakše bilo reći da se radi o moćnoj glazbi ispaloj iz vrelog kluba usred prašume. M.I.A. nam ima štošta za reći o terorizmu, o teroru nad muslimanima na zapadu, predsjednicima, tinejdžerskoj prostituciji, ali njen debi zvuči poput igre. Koliko god ona ozbiljna bila kroz stihove "Grown up, brewin up/Guerilla getting trained up" ili "You could be a follower, but who's your leader/ Break that circle, it could kill ya" njene pjesme zvuče kao dječja igra na vrelom prašnom asfaltu. I zato će manje utjecaja imati svojim tekstovima, a puno više glazbom - sirovom, seksipilnom i energičnom, kao stvorenom za revolucionara novog kova.Maya Arulpragasam sad ima 29 godina i samom svojom pojavom učinila je Šri Lanku poznatijim mjestom, a svog oca gerilca napravila je herojem, ne zato što je to pokušavala niti zato što on zaista i jest, nego zato što je on njen stari i ima odličan album nazvan po sebi. Iako je i slikarica i dizajnerica i pjevačica, M.I.A. je glas naroda postala tako što je sjela za računalo i napravila album koji je sasvim logičan nastavak na modernu glazbu i isto toliko joj nasušno potreban u ova kronično neinovativna vremena.

Kruno Bošnjaković
kruno@monitor.hr
16. travnja 2005.


Copyright © 1996. - 2003. Internet MONITOR
 
 
Online

Službeni site

Izdavač

‘Piracy Funds Terrorism’

Put do M.I.A.-e