Album.tjedna
albumi.tjedna

prijašnji albumi


Glazba

Glazba home

Recenzije

Mlado Meso

Nikad čuo

MP3 singl

Monitor

Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Nikad Čuo
Monitor u Vjesniku

e-mail

monitor@monitor.hr

 

 
PLAN B: 'WHO NEEDS ACTIONS WHEN YOU GOT WORDS'

(679/Warner/Dancing Bear; 2006.)Najimpresivnija stvar kod Plan B je to što je koncept iza njegovog prvog albuma bolno banalan i vrhunski pogođen. Moglo bi se reći da je on socijalna noćna mora sa svojim tekstovima o tinejdžerskim trudnoćama, bezrazložnom ubijanju, rasizmu, klincima bez ikakvog poštovanja prema čemu osim prema samima sebi... Plan B dobar dio pjesama piše iz afirmativne pozicije ili u prvom licu, odnosno staje, kao pisac tekstova, iza najgoreg šljama kojeg predstavlja, s kojima on i nema neke velike veze. Ali za razliku od, recimo, gangsta repera ili nekih metalaca, kod njega nema mistificiranja ili uljepšavanja koje bi svoje subjekte učinilo barem donekle privlačnima. Njegovi su ljudi gamad i točka. Čak i kad se radi o savršenoj ljubavi, to ne može biti savršeno, nego barem nelegalno, ako ništa drugo.

Drugi element Plan B-jeve posebnosti je muzika na kojoj leže ovi tekstovi, a temelji se na akustičnoj gitari. U pozadini je manje-više standardna hip-hoperska podloga, ali instrumentalni dio pjesama nosi akustična gitara koju on sam svira. Čovjek tu svira obične akorde, iako prilično melodične na melankoličan način, ali u hip-hop svijetu u kojem su producent i vokalist strogo odvojeni (čak i ako se radi o istom čovjeku koji opet razdjeljuje ove svoje dvije funkcije), Plan B je reper koji u rukama drži svoju podlogu. Ne da su ostali zbog toga manje od njega vrijedni, nego se radi o iskoraku koji svijetu repera i producenata daje jednu novu dimenziju, odnosno nastaje reperski singer-songwriter što je točka gdje se spajaju hip-hop i indie-rock kultura.

Inače, Plan B se punim imenom i prezimenom zove Ben Drew, iz istočnog je Londona i ima 22 godine. Naziv albuma 'Who Needs Action When You Got Words' preuzeo je iz pjesme Meat Puppets koju je Nirvana preradila za svoj akustični MTV album. Smisao naslova nije samo na nivou fraze da je pero jače od mača, nego sadrži i poruku da njegovi tekstovi ne potiču na aktivnost, odnosno provođenja onoga što priča, nego da ga događanja u svijetu oko njega potiče da piše o najgoroj varijanti onoga što bi se moglo dogoditi ili se već događa, a riječi još uvijek nisu dovoljno jake da to spriječe, što je razlog više da Plan B zauzme svoju ekstremnu poziciju.

Lošu pjesmu s ovog albuma nemoguće je navesti, a izdvojiti bi se moralo singl 'Sick 2 Def', metaforičku priču o bezrazločnom ubojstvu za kojeg se okrivi pjesmu samu. 'Tough Love' je možda najsumorniji dio albuma o netoleranciji roditelja prema slobodi djeteta koja se provodi nasilnim mjerama, a uz alibi ljubavi i tragičan završetak. 'No More Eatin'' je o bullyingu, a usput odaje i počast Zacku de la Rochi uzvikom iz naslova na kraju pjesme. Završetak albuma s naslovnom pjesmom je i njegov najpozitivniji dio s vrlo simpatičnom podlogom i puno pjevanja, a poentira s rečenicom iz naslova "who needs actions when you got words"; gdje se moram složiti s Plan B-jem, pogotovo pored ovakvih tekstova. Međutim, ni u ovom raju nije sve savršeno, a vjerojatno najveći minus je na spomenutoj 'Sick To Def' gdje Plan B spominje licemjerstvo društva koje zabranjuje nasilne video igrice, a pušta pedofile na TV gdje imenuje Garyja Glittera i onda slijedi problematičan dio gdje se čuje, nakon cenzure, nešto poput "michael mu-sesh-uon". Za što treba priznati da je ozbiljan minus na albumu koji zagovara aktivnost riječima.

Plan B ima 12 odličnih pjesama na jednom vrlo zanimljivom albumu, a prije njega već dugo nije bilo cool sjediti na pozornici s akustičnom gitarom u rukama. Dok govori o pravim i bitnim problemima današnje generacije Plan B svojim crnim pričama poziva na akciju, a gdje ćeš veće akcije od dizanja glasa protiv nečega. Poslije The Streets i Dizzee Rascala, Engleska opet ima jedan inovativan i originalan veliki debi album, a ostatak svijeta jedan od dva najbolja prva albuma tekuće godine.

Kruno Bošnjaković
kruno@monitor.hr
24. studeni 2006.


Copyright © 1996. - 2006. Internet MONITOR
 
 
Online

Plan B

Wiki

Izdavač