Album.tjedna
albumi.tjedna

prijašnji albumi


Glazba

Glazba home

Recenzije

Mlado Meso

Nikad čuo

MP3 singl

Monitor

Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Nikad Čuo
Monitor u Vjesniku

e-mail

monitor@monitor.hr

 

 
PEEPING TOM: 'PEEPING TOM'

(Ipecac; 2006.)Općenito u svijetu glazbe 'Peeping Tom' bi bio jedan underground i alternativan album, no za Mikea Pattona ovo je najkomercijalniji album još od Faith No More. Naspram Fantomas i Mr. Bungle pa i Tomahawk ovo zvuči apsolutno popastično.

Uz dužno poštovanje Pattonu eksperimentalisti, mislim da mu je trebao ovakav projekt. Njegovo pomicanje granica zaslužuje podršku, ali, tužite me, meni je okej kad se pjesme može pjevati. Niz godina niz njegovih izdanja bilo je miljama udaljeno od lakše probavljivog zvuka što je s vremenom postajalo sve napornije, a i s razlogom je čovjek bio sve očitiji predmet sprdnje. Mislim, ekstremizmu je redovito potrebna suprotnost u umjerenosti što od njega nismo dobivali. S druge strane, mislim da je bilo jako važno da Patton zauzme nekakav stav prema FNM. Ako je to bend u koji je uložio 10 godina, onda mora stajati iza toga, a onim što je radio van Faith No More kao da je htio poništiti sve što je radio s tim bendom. Peeping Tom tu dovodi stvari na svoje mjesto i to ne samo na način što je relativno lako slušljiv, nego se osjeti i neki kontinuitet. Kroz cijeli album Patton pjeva, a na mjestima čak instrumentalne podloge, elektroničke i mračne, podsjećaju na kasne radove FNM. Osim s Faith No More, Peeping Tom zaslužuje i usporedbe s američkim zapadnoobalnim avangardnim hip-hopom s kojim dijeli sumornu i apokaliptičnu atmosferu, kao i sa sporijom elektronikom. Sam zvuk albuma u biti dosta dobro odražava njegova naslovnica- izgleda vrlo direktno, jasno i seksi, a tako i zvuči.S obzirom da je odlučio normalno pjevati, Patton je, da ne bi previše podsjećao na FNM, morao angažirati niz vokala da ga malo mijenjaju. Tu su zato Norah Jones, Dose One, Kool Keith, Bebel Gilberto, kao i niz drugih suradnika poput Massive Attack, Kid Koale, Dub Trio, Dan The Automatora, Amona Tobina i drugih. A opet album je izbjegao zamku šarenila pjesama i zvuči vrlo vrlo kompaktno. Nema kaosa i grubih prijelaza, svo vrijeme slušamo vrlo ritmičnu, sporu glazbu, relativno melodičnu i počesto sumornu. Što je najbolje, svi ovdje su se suzdržali od testiranja granica, čime je izbjegnuta još jedna moguća zamka - da pjesme zazvuče kao remiksi.

Osim što je osvježenje za Pattona, 'Peeping Tom' je dobrodošao i na današnjoj, prilično uskoj glazbenoj sceni, a jedina moja primjedba je ta da je album možda trebao izaći još prije nekoliko godina. Vjerujem da ga je Patton i tada imao u sebi, a ne bi zvučao ništa nazadnije ili naprednije nego danas, nego bi samo puno bolje sjeo njegovom održavanju integriteta. Valjda i hiper-kreativnost treba neki red.

Kruno Bošnjaković
kruno@monitor.hr
13. srpnja 2006


Copyright © 1996. - 2003. Internet MONITOR
 
 
Online

Sitemosphere

Izdavač

Na MySpaceu

WikiTom

Raspričao se čovjek

Razgovor lagani