Album.tjedna
albumi.tjedna

prijašnji albumi


Glazba

Glazba home

Recenzije

Mlado Meso

Nikad čuo

MP3 singl

Monitor

Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Nikad Čuo
Monitor u Vjesniku

e-mail

monitor@monitor.hr

 

 
PREFUSE 73: 'SURROUNDED BY SILENCE'

(Warp; 2005.)U bjesomučnoj potrazi za profitom se često zaboravi na korijene neke glazbe i ona se vrlo brzo pretvori u vlastitu karikaturu. Slušajući Scotta Herrena alias Prefuse 73 možemo zaključiti da je hip-hop danas inovativan koliko i na svojim počecima prije 25 godina premda su mnogi u osnovi izuzetno beskompromisnu glazbu pretvorili u bljutavi korporativni proizvod pogodan za masovnu konzumaciju zasnovan na istovremeno sterilnoj i odvratnoj eksploataciji seksa i nasilja.

Zahvaljujući modernoj tehnologiji Herren modificira svoje hip-hop osnove pomoću velike količine glitcheva i digitalnog procesiranja i tako pomalo laptopom zamjenjuje gramofone i semplere kao osnovna oruđa hip-hopa. Njegov treći album doslovce briše granicu između hip-hopa, IDM elektronike i indie popa dosad najpristupačnijom produkcijom u kojoj se našlo mjesta za brojne goste iz sva tri svijeta. Zbog povećanog broja gostiju i Prefuseov trademark rezanja i poigravanja vokalnim i drugim semplovima se smanjio ograničivši se uglavnom na nekoliko skladbi u kojima je sam, dok u ostatku dominira nešto konvencionalnija, ali jednako sjajna produkcija.Ovo je zapravo izvrsno orkestriran album u kojem se lome mnogi fragmenti i stilovi kroz sat vremena unutar kojih je smještena 21 pjesma. Gusta i energična produkcija ne ostavlja previše mjesta praznom hodu, a kroz more kliktanja iskidanih instrumenata i vokala probijaju se sjajne pjesme poput 'Hide Your Face' na kojoj gostuju El-P i Ghostface Killah. 'Pagina Dos' je suradnja s The Books koji vrlo sličnu stvar rade s folkom. Melankoličniju i nježniju stranu ovdje predstavljaju suradnje sa sestrama Deheza iz On! Air! Library! te Kazu Makino iz Blonde Redhead u prekrasnim 'Pastel Assassins' i 'We Go Our Own Way'.

Herren ovdje pokazuje da svoje u osnovi eksperimentalne ideje može prilagoditi gostima i pravim pjesmama, a ne tek skicama kakvima u osnovi pribjegava. Nipošto ne bez mana, ali ipak impresivan album koji spaja inovativnost i ideju s vještom i nadahnutom izvedbom.

Karlo Rafaneli
karlo@monitor.hr
3. lipnja 2005.


Copyright © 1996. - 2003. Internet MONITOR
 
 
Online

Službeni site

Izdavač

20 pitanja jer je 73 previše

VH73