Album.tjedna
albumi.tjedna

prijašnji albumi


Glazba

Glazba home

Recenzije

Mlado Meso

Nikad čuo

MP3 singl

Monitor

Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Nikad Čuo
Monitor u Vjesniku

e-mail

monitor@monitor.hr

 

 
SCOTT WALKER: 'THE DRIFT'

(4AD/Dallas; 2006.)Krajem šezdesetih Scott Engel mogao je postati novi Frank Sinatra, no umjesto toga odabrao je mnogo zanimljiviji put postavši - Scott Walker. Walker je jedini iz stare škole pjevača i kantautora za kojeg možemo reći da je s vremenom postajao bolji, zanimljiviji i cjenjeniji. U određenim krugovima barem. Opskurnost je sam izabrao, kao i spori tempo rada.

'The Drift' je njegov četvrti album za redom koji izlazi nakon desetak godina pauze. Kao i na prethodniku 'Tilt' iz 1995. jasno je da se nema gdje žuriti. Ovo je glazba izvan trendova - ovo su arije postindustrijskog doba, njegov teatralni vokal okružen je kinematičnim orkestracijama kojima je uvijek bio sklon, ali isto tako i tišinom i industrijskim perkusijama.

Iako se doima smrtno ozbiljnim, sklon je najneobičnijim tragovima humora pa u 'Jolson And Jones' ponavlja stih "I`ll punch the donkey on the streets of Galloway" da bi ta njegova izjava bila popraćena revanjem magarca stopljenim s agresivnim perkusijama. Akustična 'Lover Loves', daleko najnježnija stvar ovdje, zatvara album s konstantnim provlačenjem "psssttt" zvuka koji daje do znanja da je bilo dosta.Kao i 'Tilt', i ovaj je album teško ocjenjivati konvencionalnim metodama. U pitanju su klaustrofobične zvučne skulpture čije naizgled nasumične, no pažljivo promišljene strukture najviše podsjećaju na snove, odnosno onaj osjećaj da se dobro sjećate onog što ste zapravo zaboravili. Ne znam sanja li Walker svoje pjesme, no slušajući 'Drift' teško se oteti dojmu da se nalazimo u autorovoj glavi. Upravo u tome leži problem ova njegova dva posljednja albuma - glazba je toliko složena i gusta da se opire vremenu, a znamo da se danas sve mjeri frenetičnim tokom vremena i događaja, stoga je gotovo nemoguće proniknuti u album čiji se slojevi tako uspješno odupiru vremenskoj klasifikaciji.Je li Scott Walker našao nekakvu crnu rupu u kojoj vrijeme ne postoji? Ne znam, no ipak sam mu zahvalan jer makar na ovih 79 minuta vrijeme ne postoji. Evo kako je to paradoksalno, čak se i nepostojanje vremena može izmjeriti! No za tako nešto morate imati 'The Drift' u rukama.

Karlo Rafaneli
karlo@monitor.hr
28. srpnja 2006.


Copyright © 1996. - 2006. Internet MONITOR
 
 
Online


Neslužbeni dom

Dokumentarac

The Drift

Intervju

Izdavač