Album.tjedna
albumi.tjedna

prijašnji albumi


Glazba

Glazba home

Recenzije

Mlado Meso

Nikad čuo

MP3 singl

Monitor

Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Nikad Čuo
Monitor u Vjesniku

e-mail

monitor@monitor.hr

 

 
SIGUR RÓS: 'TAKK'

(EMI/Dallas; 2005.)1. 'Takk'

Začuo se šum. Svjetlo mu je udaralo u oči, nije osjećao ništa osim beskrajne smirenosti koja ga je najednom obuzela. Kratki signali su mu se probijali kroz mozak. Bilo je vrijeme…

2. 'Glosoli'

Njene smeđe oči bile su mu poput oceana, nikad je nije gledao u lice. Gledao je samo duboko unutar njenih zjenica, u njima je vidio sve što je želio. Vidio je bend na stijeni okruženoj ledom. Svojom glazbom su pretvarali vodu u led, a ljude u dovodili u stanje šoka zbog previše ljepote. Prasak je naznačio još jedan nalet blaženstva. A onda se trgnuo, shvatio gdje se nalazi, pozdravio je i otišao.

3. 'Hoppipolla'

Trzao se i savijao poput grančice dok mu je orkestar u glavi svirao pjesmu istjerivanja boli. Još je jednom osjetio spokoj. Prekrasan glas upozoravao ga je da bude hrabar. More se još jednom razbilo o stijene i zapuhao je snažan vjetar.

4. 'Meo Blodnasir'

Dok je stajao i čekao njegov je dugi kaput vijorio na vjetru, još jednom ga je zaslijepilo neonsko svijetlo. Došla je…

5. 'Se Lest'

Ponovno signali. Pretvaraju se u neku nježnu melodiju. Ponovno glas. Ovaj put nije shvaćao što mu govori. Gudači su ga kroz statičku buku upozoravali da nema puno vremena. Mačka je prešla preko ceste. U daljini je radnik na visokoj zgradi lupao otkucaje srca. Na pamet su mu opet pale slike leda. I one mačke okovane u njemu. Odlučili su otići u cirkus. Puhači su svirali neprimjereno veselu melodiju. Bio je sumrak. Opet je puhao vjetar. Poljubili su se. Opet je osjetio statički elektricitet u glavi.

6. 'Saeglopur'

Ponovno taj glas, probija se kroz statiku i nedefinirani ritam. Srce mu je udaralo. Nije se osjećao tako dobro u jako dugo vremena. To se zove krešendo. Klavir je lupao akorde koji su mu predstavljali sve što je o životu trebao znati. Sve se zahuktavalo, pa bi se zatim ponovno smirilo. Sad je već osjećao strah iako su mu slušalice govorile suprotno. One su šaptale mantru spokoja. Još jednom je utonuo u san izazvan tom hipnotičkom glazbom.

7. 'Milano'

Polako se budio. Opet nije znao gdje je. Predugo sve ovo traje, no pretrpjet će. Za lijepe stvari se isplati trpjeti. Vidio je sve što je htio. Nju. Sebe kako leži uplašen na podu. Ustao je. Želio je to. Hrabrost mu je još jednom navirala u uši. Toliko proklete ljepote. Nije to zaslužio. Postajo je nervozan. Zvuk je opet navirao s svih strana. Kao himna. Jači nego ikad. Odjednom je vidio stadione pune ljudi. Nije mu bilo jasno. Opet je padao mrak, opet se pojavila statička buka. Pogledao je u nju i zatvorio oči.

8. 'Gong'

Sad mu je sve postajalo jasnije. Bubanj je frenetičnim ritmom pretkazivao budućnost. Nije razumio jezik, no znao je da se radi o nečemu važnom. I dalje je sve bilo puno ljepote, no sad je ta ljepota bila duboko uznemirujuća. Gotovo zastrašujuća. Znao je. Sad je samo trebalo strpljivo čekati. Gudači su privodili stvar kraju…

9. 'Anduari'

Bila je jesen. Lišće je opadalo. Bio je zaljubljen. Znao je da to nije pametno. U jesen sve umire. Ponovno mu je glazba govorila drugačije. Opet ti gudači. Kao da nisu s ovog svijeta. Ova glazba nije s ovog svijeta. Nismo to mi. Nismo to zaslužili. Još jedan smiraj. Sad mu je već bilo previše. Osjećao je kako se vrijeme rasteže. Nikako da iscuri. Kao da se iz sekunde u sekundu vraća natrag.

10. 'Svo Hljott'

Počelo je polako. Osjetio je laganu bol kako mu prožima tijelo. Taj božanski glas mu je služio kao anestetik. Nije se bojao. Vidio je sivo. Nije mu bilo jasno zašto. I dalje je bio smiren dok je osjećao sve jaču bol u leđima. Bio je spreman. Vidio je beton. Vidio je svjetla. Znao je što se dogodilo. Vidio je i oblake. Kao da su se samo nad njim nadvili. Opet je začuo bubnjeve. Ugledao je. Prvi put. Stajala je pokraj njega. Vidio joj je lice. Bila je u suzama.

11. 'Heysatan'

Bila je na cesti. Ugledala je mladića kao leži na cesti. Pregažen i ostavljen. Iz slušalica je dopirala glazba. Nije ju mogla definirati. Najlakše bi je opisala kao božanstvenu. Mladićevo lice je bilo puno krvi, no otvorio je oči i pogledao je. Nasmiješila mu se, nije znala što bi drugo. S slušalica se začula statička buka. Pogledala je uokolo. Pored njega se nalazila knjižica. Krasopisom je bilo napisano Sigur Rós, a na poleđini 'Takk'. U daljini su se vidjela rotirajuća svjetla hitne pomoći…

Karlo Rafaneli
karlo@monitor.hr
30. rujna 2005.


Copyright © 1996. - Internet MONITOR
 
 
Online

18 sekunda do zore

Anđeli svemira