Album.tjedna
albumi.tjedna

prijašnji albumi


Glazba

Glazba home

Recenzije

Mlado Meso

Nikad čuo

MP3 singl

Monitor

Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Nikad Čuo
Monitor u Vjesniku

e-mail

monitor@monitor.hr

 

 
SLEATER KINNEY: 'THE WOODS'

(Sub Pop/Dancing Bear; 2005.)Od uvodnog, bolesno glasnog rifa u 'The Fox' jasno vam je da ovdje imate posla s nečim posebnim. Sleater Kinney nikad nisu zvučale moćnije nego ovdje, na svom sedmom albumu, u desetoj godini postojanja. Mahniti vokal Corin Tucker koji čas zvuči kao Grace Slick iz Jefferson Airplane potpuno uživljene u ulogu Alice iz 'White Rabbit', a čas kao još agresivnija PJ Harvey rastegnut je preko baražne paljbe bubnjeva Janet Weiss i glasne istovremeno čvrste i psihodelične gitare Carrie Brownstein. Kada se tome pridoda gigantska "u crveno" produkcija Davea Fridmanna i deset sjajnih pjesama dobivamo jedan od najboljih albuma godine.

Odlučivši nakon turneje 2003. na kojoj su bile predgrupa Pearl Jam potpisati za Sub Pop nakon niza godina provedenih na također kultnoj, ali znatno manjoj etiketi Kill Rock Stars, Sleater Kinney su okrenule novu stranicu u karijeri. No, značajnije je što je uz to došla i promjena zvuka. Odmaknuvši se od lagano pankeriziranog indie rocka kakav ih je dosad obilježavao našle su inspiraciju u psihodeličnom hard-rocku s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih, oslobodile malo svoje sviranje i postigle pun pogodak.'The Woods' nije nostalgičarska copy/paste igrarija popularna kod raznih retro bendova zadnjih godina nego novi pogled na staru formu. Premda su izvori inspiracije očiti (Hendrix, Zeppelin, Iron Butterfly itd…) ovdje nema izravnih citata ni kopiranja, a bez obzira na promjenu zvuka i načina sviranja Sleater Kinney nisu izgubile svoju oštrinu ili se, ne daj bože pretvorile u hipije. Upravo suprotno ovim su samo podcrtale svoje stavove, proširile raspon svoje glazbe i, što je najvažnije, konačno obogatile svoju diskografiju remek - djelom.Uz već spomenutu uvodnu 'The Fox' treba izdvojiti sjajni središnji dio albuma u kojem su 'What`s Mine Is Yours', 'Jumpers', 'Modern Girl' i 'Entertain' istovremeno divlje i sjajne pop pjesme. No kraj albuma je fenomenalan, nakon 11-minutnog psihodeličnog jama 'Let`s Call It Love' koji ni jednog trenutka ne prelazi u dosadu slijedi eksplozivna 'Night Light' koja zatvara album na najbolji mogući način.

Uz sve to ovo je i pljuska mačoidnim rokerima, najbolji čistokrvni rock album unazad tko zna koliko godina snimile su žene. Glasniji, žešći i bolji od velike većine onoga što rade svi ti kvazi-manekeni obučeni u kožne jakne.

Karlo Rafaneli
karlo@monitor.hr
2. kolovoza 2005.


Copyright © 1996. - 2003. Internet MONITOR
 
 
Online

Službeni site

Svašta

Koja si ti SK djevojka?

Sub Pop

MTV djevojke

Pričaju one