Album.tjedna
albumi.tjedna

prijašnji albumi


Glazba

Glazba home

Recenzije

Mlado Meso

Nikad čuo

MP3 singl

Monitor

Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Nikad Čuo
Monitor u Vjesniku

e-mail

monitor@monitor.hr

 

 
SUFJAN STEVENS: 'ILLINOIS'

(Asthmatic Kitty/Rough Trade/Menart; 2005.)Ako Sufjan Stevens uspije u svojoj namjeri da objavi svih 50 albuma iz planirane serije o Američkim Državama, to će biti pothvat za Guinnessovu knjigu rekorda, a ako svi budu na zavidnoj kreativnoj razini prva dva albuma iz serije, 'Greetings From Michigan: The Great Lake State' i 'Illinois' to neće biti ništa manje od nevjerojatnog. No, ostavimo spekulacije po strani, 'Illinois' je fantastičan album, zasigurno jedan od albuma godine, djelo iza kojeg stoji čovjek kojem nedostaje jako malo da zavrijedi epitet genija.

O kakvom je epskom pothvatu riječ zapravo je teško opisati, ali nevjerojatno je da ova bogato orkestrirana kolekcija lagano pomaknutih pop/folk pjesama niti u jednom trenutku ne prelazi u dosadu iako broji 74 minute i 22 naslova. Još nevjerojatnija je predanost kojom Stevens prilazi svojim temama; najnježniji i najdirljiviji trenutak ovdje predstavlja 'John Wayne Gacy Jr.', pjesma o najozloglašenijem serijskom ubojici u povijesti Illinoisa, ipak i njega Sufjan portretira s rijetko viđenom humanošću.

Uz sve teme iz bliže i daljnje prošlosti Illinoisa našlo se mjesta i za Supermana u sjajnoj 'The Man Of Metropolis Steals Our Hearts', vjerojatno najživljoj skladbi ovdje. Svakoj temi prilazi s jednakim žarom i preciznošću tako da se razlika između "prave" povijesti i pop kulture uopće ne osjeća. No pravo srce albuma nalazi se u pjesmama koje se ne mogu nazvati nikako drugačije nego himnama, veličanstvenim 'Come On! Feel The Illinoise!', 'Jacksonville' i 'Chicago', koje su toliko dobre da ih većina glazbenika ne može ni sanjati, a kamoli napisati.

Ujednačen bez obzira na različitost svojih dijelova, kompaktan bez obzira na dužinu trajanja i instrumentalne interludije koji povezuju pjesme ovaj album predstavlja rijetku simbiozu skladateljske vještine i emocionalne angažiranosti.

(Fast Forward) Godina je 2032. Sufjan je upravo završio svoj ciklus albuma s Floridom, Papa i Vatikan ga angažiraju da uglazbi 'Bibliju' i svojom glazbenom čarolijom jednom zauvijek uspostavi mir u svijetu. (Eh da, toliko je dobar.)

Karlo Rafaneli
karlo@monitor.hr
27. kolovoza 2005.


Copyright © 1996. - 2003. Internet MONITOR
 
 
Online

Službeni site

Što ljudi misle

Objašnjava čovjek Illinois

Tekstovi pjesama

Ponosni izdavač

Stari ponosni izdavač

Kršćanstvo danas