Album.tjedna
albumi.tjedna

prijašnji albumi


Glazba

Glazba home

Recenzije

Mlado Meso

Nikad čuo

MP3 singl

Monitor

Monitor home
Forum
Softwarez
Belle de Jour
Info Technology
Hrvatski Web
500 linkova
Link dana
Odigo
Nikad Čuo
Monitor u Vjesniku

e-mail

monitor@monitor.hr

 

 
VASHTI BUNYAN: 'LOOKAFTERING'

(Fat Cat; 2005.)Da nije bilo Vashti Bunyan ne bi bilo Devendre Banharta i Joanne Newson, ili barem ne bi tako zvučali, a da nije bilo Banharta veliki dio publike ne bi se susreo s Bunyanovom. Život te vodi čudnim putevima i takav je imala gospođa Bunyan, muzički ne baš preproduktivan, ali vrlo utjecajan, dok je kao osoba puno godina provelo pomalo zagonetno. Nakon 35 godina pauze ima novi album i sve skupa u karijeri - drugi.

Engleska folk pjevačica svoj je prvi album napisala dok se konjskom zapregom vozila kroz industrijske zone svoje države, a završila ga je u kolibi u škotskim brdima. 'Just Another Diamond Day' izašao je 1970. i nije doživio nikakve reakcije. To ju je toliko obeshrabrilo da je odustala od glazbe i uvjerile se kako ima loš glas. Nije joj vjerojatno godinama bilo jasno da sjedi na tronu engleskog folk rocka pored Nicka Drakea, da bi tek na Internetu godinama poslije otkrila koliko nekim ljudima znači njen jedini album i koliko plaćaju za njega. Tad je, nakon 30 godina, odlučila vratiti se u glazbu. Unazad nekoliko godina počela je opet pjevati pa je surađivala s Piano Magic, Animal Collective i Banhartom, a 'Lookaftering' je njen drugi album, objavljen u 60-oj godini života.'Lookaftering' je boljeg zvuka od prethodnika, ali i dalje žena potiho i nježno prebire po svojoj akustičnoj gitari. Ipak zamjetan je dodatak drugih instrumenata - klavira, gudala i puhalica - što novom albumu daje raskošniji i manje arhaičan zvuk. Glas joj se najmanje promijenio. Nije više tako reski, ali još uvijek je blag, uspavljujući i mrvicu zastrašujući, slično onoj Njemici Nico. S 'Just…' žena je bježala od obiteljskog života, a 'Lookafering' je upravo o tome - njenoj ljubavi prema svoje troje djece i bliskim ljudima. Ona ovdje zvuči puno sretnije i odaje osobu koja nema puno pitanja pred sobom, sigurna je, odlučna i mirna, dok je prethodnik djelovao kao rad prilično uplašene, zbunjene osobe koja se u nemiru puno osvrtala oko sebe. 'Lookaftering' je album nekoga tko je odahnuo na lijepi sunčani dan. Osjeti se malo tuge, ali prevladavajući je osjećaj mira, intime i vrlo gracioznog otvaranja srca; kao kad ti netko s osmijehom na licu prepričava vrlo tužnu priču.Kakva je Bunyan žena vjerojatno odaje njen stih "Indifference is the coldest hand" iz 'Turning Backs' gdje pokazuju koliko joj je nešto istovremeno razumljivo i odbojno. Ti se osjećaji naziru i kad spominje obitelj pa opjevava svoje dijete u 'Against The Sky', a onda se u 'Wayward' žali na oblak brašna i pranje veša te se prisjeća prljavih putnih cipela. 'Lookaftering' završava ponovljenom pjesmom 'Wayward', ali u kojoj ne pjeva nego šapuće, kao da ju je sram što će ju ljudi sada slušati i kao da jednim dijelom opet želi nestati. A zapravo nam duguje puno pjevanja nakon što se 30 godina sramila svog glasa.

Moj glavni kriterij kod folk glazbe je mističnost. Odijelo folka su nejasni teritoriji, nedovršene priče, sjene u sumrak, zvukovi gdje bi trebala biti tišina, ali i toplina i pomalo hedonizam. Mislim, ako mi se kod slušanja folk albuma barem jednom ne pojavi slika mračne šume, vilenjaka, patuljka, čarobnjaka ili govoreće životinje (nije da vjerujem u njih, ali ipak nešto znače), to nije folk album. 'Lookaftering' je jedan izletnički album, pun smirujućih boja i duboko intiman rad osobe koja je sigurna u sebe, ali si ne može pomoći da ne sumnja u najveće sigurnosti. I tu je njegova mistika, u glavi.

Kruno Bošnjaković
kruno@monitor.hr
23. studnoga 2005


Copyright © 1996. - 2003. Internet MONITOR
 
 
Online

Službeni site

WikiVashti

Njen pogled unatrag