Čili tjera kancerogene stanice na samorazaranje - Monitor.hr
04.01.2017. (18:20)

Too hot to handle

Čili tjera kancerogene stanice na samorazaranje

Nedavno istraživanje kaže da čili može biti korisno oružje u borbi protiv karcinoma dojke. Njegova komponenta, kapsaicin, koja daje čiliju žestinu, može natjerati stanice karcinoma na samorazaranje. Kapsaicin nije učinkovit samo kod karcinoma dojke, znanstvenici kažu da može djelovati i na karcinom debelog crijeva, kosti i gušterače. Daily Mail, Telegram


Slične vijesti

15.01. (23:00)

Začin na vlastitu odgovornost

Pepper X je najljuća sorta čili papričica na svijetu

Ovu titulu joj je službeno dodijelila Guinnessova knjiga rekorda u 2023. godini, prenio je BBC. Svrgnula je s trona Carolina Reaper čili papričicu nakon 10 godina. Stvorio ju je uzgajivač Ed Currie, kao i Carolinu Reaper. Koliko je ljuta govori usporedba s habanerom paprikom čija ljutina dostiže 100.000 Scovilleove skale (skala kojom se opisuje ljutina u paprikama, koja ovisi od količine alkaloida kapsaicina u kori), dok Pepper X bilježi 2,69 milijuna jedinica. Njen uzgajivač je jedan od pet ljudi koji su do sada pojeli cijeli plod najljuće sorte. Svoju ljutinu može zahvaliti specifičnom obliku i većoj površini posteljice, tkivu koje drži sjemenke, u kojoj se nalazi kapsaicin. Osjećao sam vrućinu tri i po sata. Onda su se pojavili grčevi koji su užasni. Ležao sam na mramornom zidu otprilike sat vremena na kiši, stenjajući od boli. Agroklub

28.12.2017. (17:30)

Ni u ludilu

Što bi se dogodilo kada bi utrljali čili papričicu na oči?

Prvo što bi osjetili kada bi slučajno utrljali ljutu papričicu na oči je, očekivano, jako žarenje. To je zato što čili paprika sadrži kapsaicin koji u malim dozama djeluje protiv bolova, no u velikim izaziva iritaciju. Na očima koje su prirodno osjetljive to bi izazvalo otekline, bol i mnogo suza. Digg u videu prikazuje što bi se točno dogodilo, koristeći za pokus krumpir.