Film

Petak, 19.05.2017.

Tagovi: Cannes 2017, Cannes 2017.

  • 10:00

Cannes u znaku posebnih sigurnosnih mjera

Piše: Marina Richter

Cannes je u znaku posebnih sigurnosnih mera zbog straha od terorističkih napada, što festivalski život znatno usporava. Prolaženje kroz skenere i proveravanja torbi već prvog dana su stvorili veliku gužvu kod registriranja i podizanja akreditacija sa čekanjem od po nekoliko sati. Čitava zona oko festivalskog centra je ograđena i pod budnim okom policije i obezbeđenja, a pred i posle projekcija filmova, čitavom dužinom ulice tiska se radoznala publika u očekivanju filmskih zvezda. Ljudi stoje satima sa torbama punim provijanata, neki sa spremljenim stolicama na sklapanje, drugi sa lestvama i svaki u ruci drži mobitel ili kameru spremnu da usnimi poznata lica.

Cannes je, na kraju krajeva, mesto na kome se izvesno mogu videti neka od najvećih imena internacionalnog filmskog biznisa. Od otvaranja festivala koje je prošao u znaku francuskog reditelja i scenariste Arnauda Desplechina, odnosno njegovog filma Les Fantômes d’ Ismaël koji se nalazi u vantakmičarskom programu, crvenim tepihom su prodefilovali Charlotte Gainsbourg, Marion Cottilard, Vanessa Redgrave, Ema Thompson, Ralph Feinnes, Tod Haynes, Julianne Moore... Veliku pomamu je izazvalo i pojavljivanje žirija koja obiluju poznatim imenima – Pedro Almodovar, Jessica Chastain, Paolo Sorrentino, Park Chan-Wook, Agnes Jaoui, Fan Bingbing, Gabriel Jared, Will Smith & Maren Ade (glavni takmičarski program), Cristian Mungiu, Clotilde Esme, Athina Rachel Tsangari, Barry Jenkins & Erik Khoo (Short Films & Cinefondation), Uma Thurman, Reda Kateb, Joachim Lafosse & Mohamed Diab (Un certain Regard) i francuske zvezde okupljene u žiriju Caméra d’Or predvođene Sandrinom Kimberlain.

Zbog tipične mediteranske klime sa visokom vlagom i skoro sasvim letnjim temperaturama povremeno presečenih hladnim kišama, Cannes uživa posebnu atmosferu. Sam festival, smešten uz obalu, okružen je luksuznim jahtama načičkanim uzduž Palais-a (glavna festivalska zgrada), a paviljoni predstavnika stotinak zemalja uokviruju čitav prostor. U mnogima od njih se svakodnevo sklapaju poslovi, organizuju se kokteli, žurke, a pošto se većina paviljona nalazi duž peščane plaže, novinari i profesionalci iz sveta filma često sede na njihovim terasama i uz kafu ili nešto jače obavljaju svoje poslove.

Na projekcijama svih filmova sale su dupke pune. Čak se i za rane jutarnje projekcije stvaraju redovi i do četrdeset minuta pred početak filma. Uz filmove četiri takmičarska programa, postoje specijalne projekcije, filmovi za decu, klasici, specijalne projekcije za tržište koje nisu dostupne novinarima, odeljak 'virtuelna realnost' i omaž francuskom reditelju André Techinéu.

Marina D. Richter je filmska kritičarka i novinarka iz Beograda koja već dvadeset godina živi i radi u Beču. Od 2004. je specijalni dopisnik beogradskog dnevnog lista Politika za rubriku kulture. Redovno surađuje s austrijskim portalom Artmagazine.cc, a piše i za razne austrijske publikacije kao slobodni novinar.

Izvor: Monitor