Hrvatska, Kultura, Zagreb

Četvrtak, 18.05.2017.

Tagovi: Festival europske kratke priče

  • 09:58

Festival europske kratke priče od 28. svibnja do 2. lipnja u Zagrebu

Festival europske kratke priče, šesnaesti po redu, održava se od 28. svibnja do 2. lipnja u Zagrebu i Rijeci.

Festival započinje u nedjelju, neformalnim otvorenjem kodnog naziva Čuvajte se: hrvatski pisci kuhaju!, na kojem domaći pisci Zoran Ferić, Senko Karuza, Robert Mlinarec i Ivica Prtenjača kuhaju za svoje inozemne kolege, a nastavlja se službenim otvorenjem u kazalištu Gavella, gdje Roman Simić, umjetnički direktor Festivala, o nastanku priče razgovara s jednom od najznačajnijih škotskih autorica Janice Galloway i dobitnikom prestižne Bookerove nagrade DBC Pierreom.

Zatim slijedi ples uz Rasputin Orchestra, tradicijsku glazbu srednje i jugoistočne Europe s naglaskom na romskoj glazbi, sevdahu i panonskim melodijama.


Afričko-europski književni dodiri

Naglasak je ovogodišnjeg Festivala europske kratke priče na afričko-europskim književnim dodirima i utjecaju iskustava života na tim kontinentima na pričanje priča i spisateljske odabire. Gošća će biti Chika Unigwe, nigerijska autorica koja živi u Belgiji i piše na engleskom i nizozemskom jeziku, Igiaba Scego, talijanska autorica somalijskog podrijetla koja se bavi odnosom Zapada prema Trećem svijetu, te Ondjaki, angolski književnik s brazilskom adresom. O iskustvu izbjeglištva svakako mnogo za reći ima i Hassan Blasim, pisac rođen u Iraku, iz kojeg zbog svojih redateljskih podviga koji nisu bili po volji režimu 2004. kao izbjeglica odlazi u Finsku, gdje postaje jednim od značajnijih suvremenih kratkopričaša.

Bogat domaći program

I ove godine festival surađuje s knjižnicama u Samoboru i Velikoj Gorici, gdje na popodnevnim programima sudjeluju domaće autorice i autori, propitujući veze između glazbe, poezije, filma i proze, a na Satu na radionici kratke priče u suradnji s Centrom za kreativno pisanje u Booksi govorit će se o pisanju dobre priče.

U programu Napisano u Hrvatskoj: Novi uzlet kratke priče Kruno Lokotar predstavlja ovogodišnjeg dobitnika Prozaka Nikolu Leskovara, Nataliju Miletić i njezin prvijenac Nisam, Valenta Pavlića s Evanescom i Noru Verde s novom zbirkom priča O ljubavi, batinama i revoluciji.

Večeri u &TD-u

Druge i treće festivalske večeri održavaju se tribine Otkrivanja Europe u polukružnoj dvorani &TD-a, a na večernjim čitanjima svoje će priče čitati deset stranih autora.

Luka Rijeka

Festival europske kratke priče svake se godine seli u jedan od gradova partnera, gdje se održavaju večernja čitanja i gošće upoznaju s lokalnom književnom scenom. Ovogodišnja tema, Luka Europa, na najbolji način oslikava partnerstvo Festivala i Grada Rijeke, luke koja će u sljedeće četiri godine ugostiti umjetnike i različita kulturna događanja u sklopu projekta Rijeka – europska prijestolnica kulture 2020.

FEKP će se tako 31. svibnja i 1. lipnja usidriti na riječkoj rivi u botelu Marina, gdje će jedanaest autora iz deset zemalja na večernjim čitanjima u 21 sat pričati priče o svojim Europama, njihovoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Promocije i G točka

Promovirat će se dvije knjige, Irački Krist i druge priče Hassana Blasima, kojeg je Guardian proglasio „možda i najvažnijim živućim piscem arapskog jezika“, te Ondjakijev Prozirni, ljubavna priča angolskom glavnom gradu.

Festival se zatvara u petak, 2. lipnja, u kazalištu Gavella, programom zagrebačke G točke, uz Asju Bakić i Bronku Nowicku, te novu zvijezdu talijanske književnosti Igiabu Scego. Za glazbu je zadužen D'Elvis.