Gospodarstvo

Ponedjeljak, 03.12.2001.

  • 19:53

Finance Central Europe: Zagrebačka i Raiffeisen najbolje banke u Hrvatskoj

Piše: Darko Markušić

Najbolja banka u jugoistočnoj Europi je, prema izboru časopisa Finance Central Europe, Nacionalna banka Grčke, s aktivom od 40,89 milijarde dolara i dobiti od 825,8 milijuna USD. Zagrebačka banka svrstana je na 10. mjesto, a uz grčke i turske banke među prvih deset prema ukupnoj aktivi uspjela se plasirati jedino još Nova ljubljanska banka, koja je deveta. Spomenuto područje obuhvaća, naime, sve južno od Austrije, dakle područje bivše SFRJ, Turske i Grčke.

Od hrvatskih banaka Privredna banka Zagreb nalazi se na 14. mjestu, Splitska na 22., Riječka na 23. mjestu, Raiffeisenbank Austria na 27., dok je Hypo Alpe-AdriaBank na 29. mjestu ljestvice od 161 novčarske kuće.

Slično je i kada se u obzir uzme veličina kapitala banaka. Među prvih deset banaka, osim grčkih i turskih, uvrštena je jedino rumunjska Banca Comerciala Romana, koja je deveta. Zagrebačka banka nalazi se na 11. mjestu, a Privredna je 13.

Prema ostvarenoj dobiti u 2000. godini Zagrebačka banka je deveta u jugoistočnoj Europi, dok je za grčke i turske banke rezervirano prvih sedam mjesta.

Prema povratu na kapital u regiji je najuspješnija kosovska Micro Enterprise Bank, a na drugom mjestu je beogradska Eksim Banka, čiji je predsjednik Uprave Čedo Petrović proglašen i bankarom godine.

Analiza uglednog financijskog časopisa iz sastava grupe The Economist obuhvatila je i domaće i tzv. inozemne ili međunarodne banke koje imaju sjedište svojih grupacija izvan regije. Upravo u toj skupini osobito su zastupljene novčarske kuće prisutne na hrvatskom tržištu.

Najboljom stranom, odnosno međunarodnom bankom proglašena je Raiffeisenbank Austria, koja je svrstana na prvo mjesto prema ukupnoj aktivi i kapitalu, odnosno na drugo mjesto prema ostvarenoj dobiti, iza ABN AMRO Bank, Rumunjska.

Među prvih deset tzv. stranih banaka poredanih prema ukupnoj aktivi nalaze se čak četiri banke koje posluju u Hrvatskoj. Osim RBA, na drugom mjestu je Hypo Alpe-Adria Bank, peta je Erste & Steiermarkische Bank, a šesta je bivša Bank Austria Creditanstalt, sada HypoVereinsbank Croatia.

Najboljom bankom u Bosni i Hercegovini proglašena je Zagrebačka banka BH, Mostar, s aktivom od 146,7 milijuna dolara. Prema ostvarenoj dobiti u prošloj godini u BiH na prvom mjestu je Raiffeisenbank BiH, dok je na prvom mjestu prema povratu na kapital (ROE) Hypo AlpeAdria-Bank, bivša mostarska Auro Banka.

Na hrvatskom tržištu Finance Central Europe najboljom ocjenjuje Zagrebačku banku, koja je prva po veličini aktive, kapitalu, dobiti i prema povratu na kapital.

Druga banka na hrvatskom tržištu je PBZ, koja pak ostvaruje znatno niži povrat na kapital, što je svrstava na 9. mjesto među hrvatskim bankama.

Kao najbolja slovenska banka navodi se Nova ljubljanska banka, dok je najprofitabilnija (ROE 25,94 posto) Nova kreditna banka iz Maribora. Najbolja banka u SR Jugoslaviji je Vojvođanska banka, a najprofitabilnija Eksimbanka. Samo u Crnoj Gori najbolja je Podgorička banka, a najprofitabilnija Hipotekarna banka, Podgorica.

Izvor: Vjesnik