Film

Četvrtak, 20.04.2017.

Tagovi: Cannes 2017.

  • 13:14

Hrvatsku u Cannesu ove godine predstavljaju 'Trešnje' Dubravke Turić

Nakon što je njezina Belladonna prikazana u programu 72. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, gdje je proglašena najboljim kratkometražnim filmom, redateljica Dubravka Turić i sa svojim drugim uratkom Trešnje sudjeluje u programu jednog od najvažnijih filmskih festivala. Riječ je o 15 dana autora, paralelnoj sekciji Filmskog festivala u Cannesu, čije se 49. izdanje održava od 18. do 28. svibnja ove godine.

'Izuzetno sam uzbuđena i sretna. Program kratkometražnog filma u koji smo ušli broji deset odabranih naslova od tisuća prijavljenih tako da je selekcija već sama po sebi veliko priznanje. Ne smijemo isto tako zaboraviti da hrvatski film sada već ima višegodišnji kontinuitet u Cannesu. Izvanredni filmovi Kokoška Une Gunjak, Zvizdan Dalibora Matanića, prošlogodišnja odlična Zvir Miroslava Sikavice sigurno su pridonjeli većem interesu selektora za hrvatski film. Čestitam nam svima, a prije svega HAV! C-u, koji je godinama stvarao temelje za ovakav kreativni uspon domaćeg filma', izjavila je redateljica Dubravka Turić.

Trešnje su priča o odrastanju, čija je radnja smještena u Dalmatinskoj zagori. Bezbrižno ljeto dječaka Jakova postepeno narušavaju napeti obiteljski odnosi, a slijed događaja koji završavaju tragično izazvat će u njemu emotivnu pobunu protiv odraslih, ali i osjećaj vlastite krivnje.

Dubravka Turić dodaje kako je odluka da radi na ovome projektu pomalo plod stjecaja okolnosti jer su joj producentica Dijana Mlađenović i scenaristica Jelena Paljan poslale scenarij, koji nakon čitanja više nije mogla izbaciti iz glave. 'Već dugo me nije nešto toliko potreslo i osjećala sam da taj film želim i moram snimiti. Osim što je priča sama po sebi izuzetno snažna i aktualna, milje u kojem se događa također mi je vrlo blizak. Međusobna suradnja cijelog autorskog tima bila je odlična, a rad na filmu vrlo zahtjevan i intenzivan, ali istovremeno i ispunjavajući. Imala sam sreću da sam uspjela okupiti izuzetno kvalitetan tim posvećenih ljudi i vrhunskih profesionalaca. Zaista smo radili iz srca i zato mi je drago što je film dobio ovakvo priznanje', ističe na kraju Turić.

Jednu od glavnih uloga u filmu igra i Lana Barić (Ti mene nosiš, Trampolin).

Osim režije Dubravka Turić potpisuje i montažu. Direktor fotografije je Radislav Jovanov Gonzo, scenaristica Jelena Paljan, producentica Dijana Mlađenović dok glavne uloge u filmu nose Roko Glavina, Lana Barić, Nikša Butijer, Milivoj Beader, Areta Ćurković, Franko Jakovčević i Donat Zeko.

'"Trešnje su dio budućeg omnibusa naziva Duboki rezovi čija je zajednička tema nasilje, u svim njegovim pojavnostima i posljedicama. Dakle, cijeli projekt nastao je kroz producentsku inicijativu izbora predložaka, scenarističkih radionica i okupljanja autorskh timova", dodala je za kraj producentica Dijana Mlađenović.