Film, Hrvatska, Kultura

Nedjelja, 18.06.2017.

Tagovi: Ježeva kućica

  • 21:27

'Ježevoj kućici' nagrada na najpoznatijem festivalu animiranog filma

Na 41. Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju Ježeva kućica hrvatske animatorica Eve Cvijanović osvojila je nagradu dječjeg žirija.

Annecy je jedan od najprestižnijih svjetskih festivala animiranog filma, sinoć je završio, a hrvatska kratkometražna basna osvojila je nagradu za najbolji film u kategoriji Young Audience (Jeune public) koju čine filmovi prikladni za djecu iz natjecateljskog programa. Kao posebno priznanje dodjeljuje je osmeročlani dječji žiri sastavljen od četiri predstavnika Annecyjevog studija za animaciju za djecu te četiri malena gosta iz jedne svjetske organizacije, ove se godine radilo o predstavnicima švicarskog festivala Animatou.

Ove je godine na Annecy bilo prijavljeno više od 2.800 naslova iz 95 zemalja, a u službenu konkurenciju kratkometražnih filmova osim 'Ježeve kuće' bile su uvrštene još tri hrvatske koprodukcije: Manivald redateljice Chintis Lundgren, Aerodrom Michaele Müller i 'Noćna ptica' u režiji Špele Čadež.

'Ježeva kuća' premijerno je prikazana na ovogodišnjem Berlinaleu gdje je osvojila posebno priznanje u kategoriji Generation Kplus, a na Animafestu u Zagrebu film je osvojio nagradu publike i posebno priznanje žirija. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Festival u Annecyju jedan je od najstarijih i najvažnijih festivala animiranog filma koji svake godine okupi tisuće profesionalaca iz svijeta animacije. Ovogodišnje 41. izdanje održalo se od 12. do 17. lipnja.

Izvor: HAVC