Hrvatska

Petak, 21.06.2002.

  • 14:22

Kakve novosti donosi novi tarifni sustav za obračun struje

Piše: Željko Bukša

ZAGREB – Tako će se jednostavnim množenjem količine potrošenih kilovatsati (kWh) po tarifama znatno lakše nego dosad moći izračunati koliko treba platiti za potrošenu struju. Tome će trebati još dodati fiksnu mjesečnu naknadu (koja će pokrivati troškove očitavanja, obračuna, slanja računa, naplate i sl.).

Novi tarifni modeli će se, kao i u svijetu, razlikovati po bojama. Tako je plava tarifa namijenjena kupcima s jednotarifnim brojilima (sada ih je oko 900.000), bijela za kupce s dvotarifnim i trotarifnim brojilima (ima ih oko 1,05 milijuna), narančasta za one s tzv. kartičnim samonaplatnim brojilima (još ih nema), a crna tarifa za kupce koji imaju tzv. upravljivu potrošnju (ima ih oko 3500).

Postoje i bijela plus i plava plus tarifa za kupce koji će imati ugrađeni limitator. On će im snagu odjednom uključenih trošila ograničiti na 5,5 kilovata, ali će zbog toga plaćati nešto nižu fiksnu naknadu (15 kuna) nego oni bez limitatora, koji će plaćati 25 kuna.

Šest tarifnih modela
HEP-ove usporedbe starog i novog načina obračuna za kućanstvo s jednotarifnim brojilom bez limitatora koje troši 300 kWh mjesečno pokazuju da se za tu kategoriju iznosi na računima neće bitnije promijeniti. Naime, dosad je, prema njihovim podacima, takvo kućanstvo za potrošenu energiju mjesečno po cijeni od 37 lipa po kWh plaćalo 111 kuna, a za snagu 91 kunu, dakle ukupno 202 kune. No, ako kućanstvo ima limitator onda dio njegovih računa za snagu ovisi o tome na koliko im je ograničena snaga istodobno uključenih trošila. Što je ta snaga bila veća, i iznosi za plaćanje snage su bili veći, a time i ukupni računi, što se vidi iz priloženog grafikona.

Po novom bi takvo kućanstvo plaćalo 180 kuna za potrošene kilovatsate (po predloženoj cijeni od 60 lipa/kWh za plavi model) te još 15 ili 25 kuna fiksne naknade, dakle ukupno 195 do 205 kuna.

Po noći znatno jeftinija struja
Slične usporedbe je, tvrde u HEP-u, puno kompliciranije napraviti za kućanstva s dvotarifnim brojilima budući da će iznosi na njihovim računima uvelike ovisiti o tome koliko će struje potrošiti po skupljoj, a koliko po jeftinijoj tarifi. Naime, kupcima s elektri nim termoakumulacijskim pećima i bojlerima bit će puno lakše većinu potrošnje prebaciti u noćnu, otprilike upola jeftiniju tarifu. Za razliku od njih, ostali kupci će puno teže toliko promijeniti svoje životne navike da većinu potrošnje prebace između 22 i 6 sati. Zato će HEP svim kupcima ponuditi da sami izaberu koji tarifni model žele i odmah nakon njihove prijave tome prilagoditi način obračuna.

Pritom napominju da vlasnici dvo i trotarifnih brojila za prelazak na jednotarifni model neće morati mijenjati brojilo. HEP će se pobrinuti i za ugradnju limitatora kod onih kupaca koji to žele kako bi, zbog ograničenja maksimalne snage na 5,5 kW, plaćali nižu fiksnu naknadu.

Budući da će prijedlog novog tarifnog sustava tek ovih dana poslati Vladi, čelnici HEP-a zasad ne žele govoriti o točnim iznosima tarifa. No, neslužbeno smo doznali da će, ako Vlada usvoji njihov prijedlog, kućanstva s jednotarifnim brojilima (bijela i bijela plus tarifa) kilovatsat plaćati 60 lipa.

Kupci s dvotarifnim brojilom (plava i plava plus tarifa) bi kilovatsat plaćali 33 lipe po nižoj i 70 lipa po višoj tarifi.

Inače, prosječna godišnja potrošnja hrvatskog kućanstva je 3140 kWh.

Za gospodarstvo male promjene
Prijedlog novog tarifnog sustava predstavljen je u četvrtak i na okruglom stolu Hrvatskog komiteta Međunarodne konferencije za velike elektroenergetske sustave (CIGRE), krovne udruge elektroenergetičara u Hrvatskoj.

Predstavnici Društva "Potrošač" žele da svi troškovi za potrošenu struju budu iskazani kroz cijenu kilovatsata, dakle bez dosadašnjeg iznosa za snagu, ali i bez najavljenog fiksnog dijela računa. Predloženo je i da se uvede tzv. vikend tarifa (od petka od 18 do ponedjeljka u 6 ujutro), kakva, na primjer, postoji u Austriji i Njemačkoj. Upozoreno je i da Hrvatska spada u vrh europskih zemalja po visini PDV-a koji se plaća na cijenu struje.

Ali dok su se predstavnici potrošača zalagali i za socijalni aspekt kod određivanja novih cijena struje, stručnjaci su upozorili da o tome treba brinuti država, a ne, kao dosad, HEP. Naravno, ako mu se žele stvoriti uvjeti za normalno poslovanje.

Više stručnjaka je upozorilo kako nije dobro potpuno ukloniti element snage iz obračuna jer je on utjecao na smanjivanje tzv. špica potrošnje, a time i na smanjivanje HEP-ovih troškova. Čula su se i mišljenja da bi kupci koji u obračun nemaju uključenu snagu trebali plaćati višu cijenu energije od onih koji imaju limitatore jer svaki potrošač treba plaćati troškove koje stvara u sustavu. A kućanstva u svijetu imaju po dvadesetak posto više cijene od gospodarstva jer zbog dovođenja struje do svake kuće stvaraju i toliko veće troškove.

Zasad za gospodarstvo novi tarifni sustav ne donosi veće promjene jer će se izmjene, kako ne bi opterećivali gospodarstvo, kretati maksimalno oko 2-3 posto, kaže Čović. No, narednih godina i tu se mogu očekivati veće izmjene.

Novi tarifni sustav se, kao ni postojeći, neće odnositi na najveće, tzv. povlaštene kupce, koji od početka ove godine mogu birati od koga će kupovati struju. Zasad je svi kupuju od HEP-a. Ali ako jednog dana nađu novog dobavljača morat će HEP-u plaćati korištenje prijenosne mreže. A promjene dobavljača će biti moguće jednom godišnje.

Nadzorni odbor HEP-a, čiji je predsjednik potpredsjednik Vlade dr. Goran Granić, podržao je prije nekoliko dana prijedlog novog tarifnog sustava.

HEP će ga ovih dana, s pratećom argumentacijom, poslati Vijeću za regulaciju energetskih djelatnosti i Ministarstvu gospodarstva. Ako dobije njihovo zeleno svjetlo, o prijedlogu će konačnu odluku, očekuje se krajem ovog ili početkom sljedećeg mjeseca, donijeti Vlada. U tom bi slučaju primjena mogla početi od 1. kolovoza.

Izvor: Vjesnik