Društvo, Hrvatska, Obrazovanje, Znanost

Subota, 17.07.2010.

Tagovi: fizičari, fizika, natjecanja, IYPT 2010

  • 14:04

Mladi hrvatski eksperimentalni fizičari osvojili broncu na međunarodnom turniru u Beču

Školarci iz Zagreba, Varaždina i Bjelovara uspješniji od predstavnika Velike Britanije, Rusije, Francuske, Švicarske...

Školarci Lora Grbanović, Anica Keretić, Igor Marković, Una Pale i Gabriela Clara Racz vođeni prof. Dariom Mičićem osvojili su brončanu medalju na 23. međunarodnom turniru mladih eksperimentalnih fizičara IYPT 2010 koji je održan u Beču.

Bili su uspješniji od predstavnika Velike Britanije, Rusije, Francuske, Švicarske, Poljske i još 9 zemalja. Pobjednici turnira su predstavnici Singapura, a očigledna je dominacija ne-europskih, uglavnom azijskih zemalja: Koreje, Tajvana, Kine te Irana, Novog Zelanda i Australije. Od europskih zemalja, uspješniji od hrvatske reprezentacije bili su predstavnici Austrije, Njemačke, Švedske i Slovačke.

Na Zagrebačkom željezničkom glavnom kolodvoru dočekali su ih roditelji i nekolicina kolega koji su im nesebično, danima i, doslovce, noćima pomagali u pripremama za turnir koji se sastojao od pet borbi u kojima je svaka ekipa zauzimala redom uloge prezentatora, oponenta i izvjestitelja jednog od 17 eksperimentalnih problema na kojima su radili tokom cijele školske godine..

Lora i Anica pripremale su se u svojim školama u Bjelovaru i Varaždinu, a zagrebački srednjoškolci (Igor, Una i Gabriela Clara) umjesto na Institutu za fiziku, Prirodoslovno matematičkom fakultetu ili Institutu Ruđer Bošković pripremali su se za turnir u sobičku u podrumu V gimnazije. I taj sobičak je sada u opasnosti da ga „progutaju“ garderobe koje se ondje preko ljeta uređuju. Pobjedničke ekipe su imale ponekad i više profesora nego natjecatelja, dok su hrvatsku ekipu, zbog nedostatka novca, na turnir pratila samo dva profesora. Pripreme, selekciju reprezentaciju i put na turnir organiziralo je Hrvatsko fizikalno društvo. Hrvatska je reprezentacija i prošle godine osvojila broncu.