Hrvatska

Srijeda, 14.11.2001.

  • 21:59

Najviše se povećavaju koeficijenti za plaće u znanosti i kulturi

Piše: Ljubinka Marković

ZAGREB - Nakon što je ove godine srezala plaće javnih i državnih službenika, Vlada ih u 2002. namjerava zamrznuti. Kako je Vlada predložila sindikatima, bruto osnovica za plaće ostala bi 4232 kune. Plaće će rasti samo manjem dijelu službenika, onima kojima će se povećati koeficijenti.

U državnom proračunu za sljedeću godinu Vlada je predvidjela za plaće 14,1 milijardu kuna, odnosno 400 milijuna kuna više nego ove godine. Povećanje će se iskoristiti za korekciju koeficijenata i za materijalna prava utvrđena temeljnim kolektivnim ugovorima.

Sindikati nemaju puno izbora nego pristati na tu osnovicu, a o tome će se izjasniti na nastavku pregovora s Vladom, sljedećeg tjedna. Da bi ih privoljela na zaleđivanje plaća, Vlada je na led stavila i javna i državna poduzeća: zabranila je njihovim upravama da potpisuju kolektivne ugovore sa sindikatima tako dugo, dok ne završe pregovori o plaćama u javnom sektoru.

Najbolje će proći obrazovanje?
Sindikatima javnih i državnih službi sada preostaje bitka oko dodatnih 400 milijuna kuna za 2002. godinu. Što se više utroši na povećanje koeficijenata tj. za plaće manjeg dijela službenika, manje će ostati za naknade uz plaće (prekovremeni, noćni rad i sl.), čije je kresanje Vlada već najavila.

U sljedećih 15 dana sindikati i resorna ministarstva usuglasit će se oko Vladina prijedloga izmjene uredbe o koeficijentima. Prema obećanju iz Vlade, najbolje bi u reviziji koeficijenata za plaće moglo proći obrazovanje. Vlada nije predložila izmjenu koeficijenata za školstvo, već je to prepustila sindikatima i Ministarstvu prosvjete, a o njihovu prijedlogu Vlada će odlučivati u četvrtak, saznajemo od čelnika Sindikata hrvatskih učitelja Dalimira Kube.

Prema Vladinom prijedlogu revizije koeficijenata, zasad najbolje prolaze kultura i znanost. Majstorskim zvanjima u kulturi plaće će se povećati od deset do 18 posto. Viši muzejski tehničari, majstori tona i rasvjete, majstori maske i vlasuljari u kazalištu imat će koeficijent 1,1 umjesto jedan, a bruto plaće povećat će im se za deset posto ili 423 kune.

Povećanje za lektore, predavače, knjižničare ...
Muzejskim tehničarima i preparatorima koeficijent se povećava sa 0,85 na jedan, što im donosi 18 posto ili 635 kuna veću plaću.

Tajnik Sindikata kulture Ferdo Boban ističe da je zadovoljan jer je Vlada uvažila sindikalni prijedlog, ali očekuje nezadovoljstvo administrativnog i računovodstvenog osoblja, koje nije dobilo povišicu.

Predavačima, lektorima i korepetitorima na fakultetima i znanstvenim ustanovama koeficijent se povećava sa 1,25 na 1,40 posto.

Plaće im se povećavaju za 12 posto ili 635 kuna. Knjižnjičaru s koeficijentom povećanim sa jedan na 1,10 plaća se povećava za 10 posto ili 423 kune.

Najveću povišicu dobit će ravnatelj ustanove koja upravlja nacionalnim parkom. Njemu koeficijent skače na 3,10, a bruto plaća na 13.119 kuna, odnosno 3385 kuna više nego sada.

Dijelu zaposlenih, uglavnom rukovodnom osoblju, plaće se smanjuju. U djelatnosti socijalne skrbi ravnatelji većih centara i domova za socijalnu skrb koeficijent se smanjuje sa 2,20 na 1,85, a plaće će im se smanjiti za 1481 kunu ili 16 posto. Socijalnim radnicima, logopedima, defektolozima i drugim VSS stručnjacima koeficijent se povećava na 1,30, plaće će porasti za 212 kuna ili četiri posto.

U zdravstvu su korekcije plaća minimalne, a ni kunu neće dobiti liječnici i medicinske sestre koji su lipanjskom uredbom najviše zakinuti. Plaće se povećavaju jedino VSS nezdravstvenim suradnicima (logopedi, psiholozi i sl.) za 254 kune ili četiri posto, te vozačima hitne pomoći, koji će dobiti 127 kuna više.

Slijedi usuglašavanje u pravosuđu
Pomoćniku ravnatelja KBC-a i kliničkih bolnica Vlada smanjuje koeficijent sa 3,10 na 2,80. Plaće će im pasti za deset posto, pa će umjesto 13.119 primati bruto plaću od 11.850 kuna.

Posebnom uredbom Vlada predlaže i reviziju koeficijenata u državnim službama, a za dva dana u Ministarstvu financija usuglasit će se i izmjena koeficijenata u pravosuđu i državnim odvjetništvima. Čelnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Ivica Ihas ističe kako se državni službenici sa srednjom spremom još uvijek nisu poravnali s plaćama u javnim službama.

Prema prvim računicama, bruto plaća višeg inspektora porasla bi za 85 kuna, VSS upravni savjetnik dobit će 297 kuna više, a samostalni upravni referent 381 kunu više. Oko sedam posto povećat će se plaće dijelu zaposlenih sa srednjom stručnom spremom, a među njima i daktilografima, koji će dobiti povišicu od 211 kuna.

Tajnicima kabineta bruto plaće rastu za 423 kune, šoferi državnih dužnosnika dobit će 635 kuna povišice, carinicima plaće rastu za 85 do 212 kuna, ovisno o stručnoj spremi, a dijelu službenika plaće će se i smanjiti.

Plaće nisu jedina briga državnih službenika, jer im i u 2002. godini nad glavama vise otkazi, ističe Ivica Ihas. Vlada je najavila otpuštanje 5000 ljudi (najviše u policiji i vojsci), a do 2005. godine otpustila bi iz državnih i javnih službi još 17.000 zaposlenih. Otpuštanja će, predviđa Ihas, biti i u županijskim uredima, čije se plaće također moraju uskladiti s onima u državnoj upravi.

Izvor: Vjesnik