Film, Hrvatska

Ponedjeljak, 14.11.2016.

Tagovi: Ne gledaj mi u pijat

  • 13:17

'Ne gledaj mi u pijat' u kinima od 17. studenog

Nagrađivani film Ne gledaj mi u pijat mlade hrvatske redateljice Hane Jušić 17. studenog stiže u domaća kina, a hrvatsku premijeru imat će 15. studenoga u sklopu Zagreb Film Festivala koji će ovom prilikom ugostiti cijelu filmsku ekipu. Dan nakon premijere u Zagrebu bit će održana premijera u Rijeci, a uz zagrebačko kino Europa i riječko Art kino, 'Pijat' će se tijekom studenoga moći pogledati i u neovisnim kinima u Velikoj Gorici, Zaboku, Samoboru, Zelini, Rijeci, Pazinu, Poreču, Bjelovaru, Čakovcu, Osijeku, Valpovu, Đakovu, Sinju, Splitu, Vodicama i Dubrovniku.

'Ne gledaj mi u pijat' film je o odrastanju i obiteljskim odnosima. Junakinja filma je Marijana Petković (Mia Petričević), čija se svakodnevica vrti isključivo oko njene obitelji. Petkovići žive doslovno jedan na drugome u minijaturnom stanu, međusobno se dovodeći do ludila. Nakon što dominantni otac obitelji (Zlatko Burić) doživi moždani udar i ostane prikovan uz krevet, Marijana preuzima ulogu vođe čopora. Dok njena neodgovorna mama (Arijana Čulina) i usporeni brat (Nikša Butijer) situaciju čine sve težom, Marijana radi dva posla kako bi održala obitelj.

Scenarij i režiju potpisuje Hana Jušić, autorica nekoliko zapaženih kratkometražnih igranih filmova prikazanih na brojnim filmskim festivalima ('Zimica', 'Terarij', 'Da je kuća dobra i vuk bi je imao'...). Glavnu ulogu nosi Mia Petričević, diplomirana arhitektica koja je ulogu prihvatila iz znatiželje, a uz nju glume i Zlatko Burić i Nikša Butijer te poznata kazališna glumica i spisateljica Arijana Čulina kojoj je ovo debitantska uloga na filmu.

'Ne gledaj mi u pijat' premijerno je prikazan u programu Dani autora (Giornate degli autori) u sklopu 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, nakon čega je bio prikazan u programima međunarodnih filmskih festivala u Varšavi, Rejkjaviku, Vancouveru, Tokiju i Valladolidu (Seminci). Film je ovjenčan nagradom FEDEORA-e u Veneciji, Posebnim priznanjem u Vrašavi, nagradom za režiju u Tokiju te nagradom za najbolji dugometražni film u natjecateljskom programu Meeting point na Seminciju.