Crna kronika, Politika, Svijet

Petak, 24.07.2009.

Tagovi: New Jersey, SAD, korupcija

  • 20:30

New Jersey: Gradonačelnici, zastupnici i rabini uhićeni zbog korupcije i pranja novca

Dvogodišnja istraga korupcije i pranja novca, koja se pružala od New Jerseya do Izraela i Švicarske, kulminirala je podizanjem optužnica i uhićenjem 44 osoba, uključivo tri gradonačelnika u New Jerseyju, dva kogresnika iz te savezne države te pet rabina, izvješćuje u petak tisak u SAD-u.

New Jerseyju nikada nije nedostajalo korupcijskih skandala, no najnoviji otkriven u četvrtak izneneđuje i za mjerila države koja je bila nadahnuće za televizijsku seriju o mafiji "Obitelj Soprano".

Više od 200 agenta FBI-a je diljem New Jerseyja i New Yorka uhitilo 44 osobe, uključivo demokratske gradonačelnike Hobokena i Sacususa, republikanskog kogresnika i zamjenicu gradonačelnika Jersey Cityja, objavio je ured FBI-a u Newarku.

Među uhićenicima 29 je optuženo za korupciju u obnašanju javne dužnosti, a 15 za pranje novca.

Među uhićenicima su i rabini iz New Jerseyja i New Yorka, kazao je državni odvjetnik New Jerseyja Ralf Marra mlađi. "Korupcija je među optuženim političarima bila način života. Oni su živjeli bez imalo etike", izjavio je Marra.

Istraga je rezultirala i jednom bizarnom sporednom pričom, navodnom trgovinom bubrezima za presađivanje, unosnom ilegalnom industrijom koja je trajala dulje od desetljeća pod krinkom "donacije bubrega od rođaka iz Izraela". U tom je dijelu istrage uhićen Levy Izhak Rosenbaum, koji je "ozvučenom" doušniku FBI-a ponudio bubreg za njegova ujaka po cijeni od 160.000 dolara.

Ključnu ulogu u istrazi odigrao je 36-godišnji čelnik židovske vjerske škole i građevni poduzetnik Solomon Dwek, koji je postao doušnik FBI-a pošto je 2006. uhićen zbog prijevare banke PNC za 25 milijuna dolara. Predstavljajući se kao građevinar, Dwek je od 2007. nudio mito gradonačelnicima i drugim dužnosnicima kako bi dobio dozvole za gradnju, navodi The New York Times.

Istražitelji su rekli da je uzimanje mita često povezano s prikupljanjem priloga za predizborne kampanje, a dio optuženika primao je gotovinu izravno, za vlastitu uporabu.

U FBI-evoj istrazi pranja novca Dwek se predstavljao kao osoba s brojnim ilegalnim poslovima, uključivo bankovne prijevare i krivotvorenje ženskih torbica.

U operacijama pranja novca, koje su većinom obavljali rabini preko vjerskih dobrotvornih udruga, "oprano" je oko tri milijuna dolara za Dweka kao "svjedoka suradnika" od lipnja 2007., navodi se u dokumentima.

"Raspon otkrivene korupcije jednostavno je sramotan i nedopustiv je", naveo je u priopćenju guverner New Jerseyja demokrat Jon Corzine, koji je izabran 2006. uz obećanje da će iskorijeniti korupciju. Iduće godine očekuju ga neizvjestan reizbor, koji će nova afera otežati, ocjenjuje američki tisak. (H)