Hrvatska, Obrazovanje

Ponedjeljak, 01.02.2010.

Tagovi: Šenkovac, Hogwarts, alternativna medicina, Vladimir Gredelj, Zvezdana Treska, Darko Maltar

  • 10:31

EVEN PARITY

Odvjetnički demanti i protuprijedlog

Ako g. Maltar korištenjem znanstvene metode uspije dokazati djelovanje Atlanti koje reklamira na svojim stranicama, ja, Radoslav Dejanović, osobno ću u školsku blagajnu OŠ “Petar Zrinski” uplatiti 98.000kn, odnosno točno onoliko koliko je isplaćeno za njegova mjerenja i postavljanja Atlanti po školi

Piše: Radoslav Dejanović

Prije par dana u ruke su mi dospjela pisma koja je odvjetnik Vladimir Gredelj, u ime bivše ravnateljice OŠ “Petar Zrinski” u Šenkovcu (poznata, zaslugom klijentele odvjetnika Gredelja i kao “Šenkovečki Hogwarts”) Zvezdane Treske, te Darka Maltara, autora famoznih Atlanti, zbog kojih se digla frka još neviđena u obrazovnom sustavu.

U pismima odvjetnika Gredelja zatraženo je da se moji tekstovi isprave i tako ispravljeni objave.

Žao mi je, ali to neće ići. Naime, sitnica koja je odvjetniku Gredelju promakla je da je riječ o jednoj specifičnoj vrsti teksta, o mom osobnom komentaru. U svojim tekstovima ja pišem što želim, kako želim, i kad želim. Nisam ograničen nikakvim temama, niti mi Monitor određuje o čemu ću i na koji način pisati.

Cijenim tu slobodu i cijenim činjenicu da na Monitoru mogu pisati jednako slobodno i neograničeno kao i na vlastitom blogu.

No, to istovremeno znači i da ne dozvoljavam nikome, pa tako niti odvjetniku Gredelju da ispravlja moja mišljenja i moje stavove; želja za ispravljanjem mog autorskog teksta predstavlja kršenje mojeg ustavnog prava na slobodu govora.

No, kako živimo u demokratskom društvu u kojem valja čuti i poštovati sva mišljenja, na kraju ovog teksta objavljujem sva tri pisma koja je odvjetnik Gredelj poslao, i pozivam sve čitatelje da ih neizostavno pročitaju i na temelju svih informacija donesu vlastiti sud.

Prije toga, nabacit ću misao o magiji (koju mi odvjetnik Gredelj spočitava u pismima) i iznijeti jedan zanimljiv prijedlog.

U svojim pismima odvjetnik Gredelj zamjera mi posprdan odnos prema Atlantama (što jest, jest), ali i upozorava kako nije riječ o magijskim uređajima, već o nekoj vrsti neshvaćene znanosti – za točne riječi molim pročitati pisma.

Proglasiti nešto magijom doista je bremenita kvalifikacija, jer implicira radnje koje nisu spojive sa naukom Crkve, niti sa bilo kojom od tri velike monoteističke religije. U svima njima magija je obilježena kao negativna pojava. U tom smislu jasno je zašto odvjetnik želi otkloniti bilo kakvu vezanost svojih klijenata uz magiju.

No, podsjetit ću na posljednje događaje: u školi su otkrivene i slike unutar kojih je skrivena nova (kako bismo zadovoljili sitničavo odvjetničko oko nazovimo to) “umjetnička instalacija” Darka Maltara. Rastavljanjem slike pronađene su zanimljive stvari: tekstovi na hebrejskom, tekstovi na latinskom, molitve, mantre, geometrijski oblici slični pentagramu, zemlja pomješana sa sjemenkama i grančicama...

Što je to nego magija, gospodine Gredelj?

I to vrlo opasna magija! Na stranu vjerujemo li ili ne u magiju, činjenica je da su te stvari postavljene u škole, na mjesta gdje djeca mogu doći u dodir sa njima. Kakvu posljedicu na psihu djeteta može ostaviti takva jedna slika, kad ju dijete otkrije i ugleda sve te nerazumljive, čudne simbole tajnovito skrivene?

Baptistička crkva, koja se već ranije očitovala o cijelom slučaju, najavila je svoje službeno priopćenje glede novonastale situacije tijekom ovog tjedna, a kontaktirao sam i Kaptol kako bih i od njih dobio informaciju. Vjerujem kako neće biti dvojbi oko stručnosti suda ove dvije crkve.

Najzad, predložio bih jedan dogovor, opkladu ako želite, nešto što bi moglo brzo i vanparnično razriješiti cijelu ovu situaciju.

Obzirom da je u pismima Darko Maltar opisan kao profesor i znanstvenik, a njegovo djelo kvalificira se kao tehnički/terapijski uređaj, predlažem slijedeće:

Ako g. Maltar korištenjem znanstvene metode uspije dokazati djelovanje Atlanti koje reklamira na svojim stranicama, ja, Radoslav Dejanović, osobno ću u školsku blagajnu OŠ “Petar Zrinski” uplatiti 98.000kn, odnosno točno onoliko koliko je isplaćeno za njegova mjerenja i postavljanja Atlanti po školi; također, obavezujem se odvjetniku Gredelju podmiriti sve troškove postupka po važećim tarifama, uključujući i one koje mu je dužna isplatiti škola.

Ako, s druge strane, g. Maltar ne uspije korištenjem znanstvene metode dokazati učinkovitost Atlanti, predlažem da gospođa Zvezdana Treska i gospodin Darko Maltar (koji je i primio školski novac) vrate navedeni iznos od 98.000kn u školsku blagajnu, a odvjetnik Gredelj neka se odrekne svojih potraživanja prema školi.

Obzirom na činjenicu da se ime gospodina Maltara veže uz titulu znanstvenika, vjerujem kako on već ima spremne znanstvene radove koji dokazuju učinkovitost njegovih rješenja; stoga predlažem da znanstvenu evaluaciju i eventualno potrebne eksperimente učini objektivan mješoviti znanstveni tim registriranih znanstvenika sa Medicinskog fakulteta, FER-a i IRB-a. Troškove evaluacije snosi gubitnička strana.

Eto, vjerujem kako je riječ o posve pravednoj i iskreno pravičnoj prilici gospodinu Maltaru da dokaže svoje tvrdnje, kao i prilici gospođi Treska da dokaže kako je zaista riječ bila isključivo o brizi za dobrobit nastavnika i djece.

A sada slijede pisma, objavljena bez kraćenja:

http://www.monitor.hr/clanci/biogeneratori-poboljsavaju-zdravlje-i-nemaju-veze-sa-magijom/28054/Autor kolumne jedan je od vodećih domaćih informatičara i ekspert za slobodni softver, informatički novinar, bivši stručni savjetnik za informatiku u poglavarstvu Grada Zagreba i vlasnik tvrtke Operacijski sustavi. Stare tekstove autora možete pronaći na njegovom osobnom blogu oddparity.org.

Izvor: Monitor.hr