Crna kronika

Nedjelja, 22.04.2001.

  • 14:30

Otkrivena preostala dvojica osumnjičenih za ubojstvo Vjeke Sliška

Piše: Jasminka Ivančić

ZAGREB – Kao počinitelji ubojstva Vjeke Sliška (31), osumnjičeni su osim Jamesa Capaua, ubijenog nakon pucanja na Sliška, i Samir Ivošević (32) iz Čepina te Marko Nikolić (38) iz Zagreba, objavljeno je, nakon kriminalističke obrade koju su zajednički proveli djelatnici PU zagrebačke i PU osječko baranjske. No, dok je Ivošević uhićen, Nikolić je u bijegu te je za njim raspisana tjeralica.

Priopćio je to načelnik kriminalističke policije PU zagrebačke Robert Kralj, na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj u subotu u MUP-u RH.

Kako je rečeno, utvrđeno je da su ova trojica osumnjičenih neposredni počinitelji Sliškova ubojstva, koje se dogodilo 22. ožujka ove godine, u Preradovićevoj ulici ispred kućnog broja 3 oko 14, 20 sati, odnosno poznatije, na jednom od središnjih zagrebačkih trgova, Cvjetnom trgu.

Kao što je do sada poznato, nakon što je Capau pucao na Sliška, na ovoga, već petog, atentatora pucao je Sliškov tjelohranitelj Ivica Bertić Rus (28), koji je nakon toga pobjegao s mjesta zločina, ali ga je zagrebačka policija slučajno uhitila nekoliko dana kasnije u njegovu stanu u Dubravi.

Prema rezultatima ove posljednje kriminalističke obrade, kako je priopćila policija, utvrđeno je da je krajem siječnja 2001. godine na području Novog Zagreba, Nikolić iznajmio stan pod lažnim identitetom u kojem su povremeno boravili Capau i Ivošević. Nikolić je, prema priopćenju, dolazio samo povremeno i s Capauom isplanirao način likvidacije.

Nakon toga su pribavili i sredstva za komunikaciju, UKV veze, oružje i, od kraja veljače do dana ubojstva, svakodnevno dolazili u blizinu mjesta Sliškova stana, pratili njegovo kretanje, te međusobno o svemu izmjenjivali informacije.

Njihov je plan ostvaren spomenutog 22. ožujka tako što je Samir Ivošević, promatrajući iz jednog obližnjeg kafića na području Cvjetnog trga, dojavio Capauu putem prije uspostavljene radio-veze dolazak automobila, nakon čega je Capau (koji je do tada bio u obližnjoj knjižnici) izašao na ulicu i u Preradovićevoj ulici pričekao Sliška te u njega ispalio nekoliko hitaca.

Kao što je također poznato, Sliško je nakon pucnjave teško ozlijeđen prevezen u bolnicu Sestara milosrdnica, gdje je nakon deset dana preminuo.

U vrijeme pucanja na Sliška, ustvrdila je policija, Nikolić je bio u blizini atentatora Capaua, koordinirajući poteze Capaua i Ivoševića. Potonjem je bila obećana veća novčana nagrada.

Polovicu iznosa dobio je prije izvršenja ubojstva, a ostali je dio trebao dobiti naknadno, no nakon ubojstva Capaua to se izjalovilo.

Inače, Ivošević je u cijeli slučaj bio uvučen preko Capaua, priopćila je policija. Ivošević i Capau poznavali su se iz Čepina, gdje su se družili u kafiću "Apis", u kojem je Capau tijekom 1996. godine usmrtio, također vatrenim oružjem, Ratka Zrnu.

U subotu poslije podne, po dovršetku kriminalističke obrade, Ivošević je trebao biti prepraćen u Istražni odjel Županijskog suda u Zagrebu.

Izvor: Vjesnik