Društvo, Hrvatska, Znanost

Petak, 28.05.2010.

Tagovi: Na rubu znanosti, Krešimir Mišak, Jasna Babić, Pavle Močilac

  • 21:12

Odgovor mladog znanstvenika Jasni Babić

Paranormalna Hrvatska: Što se događa kada medije preuzmu pseudoznanstvenici

Nažalost, ono malo znanstvenika što je preostalo u našoj Hrvatskoj se poistovjećuje s inkvizitorima, blati i gura u sferu negativaca. Time se definitivno dokazuje da nema smisla vratiti se, stvarati i istraživati u našoj domovini: očito je ugled znanstvenika u tom i takvom društvu ravan nuli

Piše: Pavle Močilac

Prije svega moram istaknuti da iznimno cijenim rad i članke g. Jasne Babić, te ih rado čitam. U 99% slučajeva se slažem s njezinim stavovima. Međutim, ono što me je jutros zbunilo jest njezina posljednja kolumna.

Zbunjen sam činjenicom da staje protiv peticije potpore Dr. Dejanu Vinkoviću, potpisane od strane nas, mladih hrvatskih znanstvenika iz zemlje i svijeta.
Naravno, ja razumjem da želi obraniti kolegu diplomiranog novinara Mišaka, to je legitimno, ali molim poslušati i naše stavove u područjima gdje smo kompetentni. Ono što smo mi zatražili jest da se emisija prebaci iz znanstveno-popularnog u zabavni program. I to je to. No, izgleda da je javnost to protumačila kao da mi želimo dotičnu emisiju agresivno i u potpunosti i definitivno ukinuti. Ima daleko više emisija na HTV-u ili drugim TV postajama koje zaslužuju ukidanje. Emisija Krešimira Mišaka je možda i posljednja od njih.

Mišakova emisija - parada pseudoznanstvenika

Stvar je u tome da je koncepcija emisije takva da se ne ostavlja mjesta priznatim znanstvenicima (za biti znanstvenik nisu bitne titule, nego ima li dotični znanstvenik relevantnih međunarodno priznatih radova ili ne) da znanstvenom metodom opovrgnu pseudoznanstvene tvrdnje Mišakovih gostiju. Upravo obrnuto – g. Mišak im pri tome svojim pitanjima i stavovima podilazi stavljajući akcent na njihove tvrdnje. To je kao da u emisiju koja govori o rasizmu pozovete isključivo pripadnika skinheadsa i pustite ga da priča, postavljajući takva pitanja čiji će odgovori poduprijeti, a ne preispitati njegov stav. Stoga Mišakova emisija nije dijalog dvije osobe drugačijih mišljenja i stavova (poput Latinice) nego parada pseudoznanstvenika bez ikakve šanse da "oficijelna" znanost ponudi racionalne protuargumente.


Đikića i Radmana u "reality show"


Nažalost, ono malo znanstvenika što je preostalo u našoj Hrvatskoj (držim da van Hrvatske ima oko 4 puta više hrvatskih znanstvenika nego u zemlji samoj) se poistovjećuje s inkvizitorima, blati i gura u sferu negativaca. Time se samo osigurava da se glas razuma u Hrvatskoj još manje čuje, a i definitivno dokazuje da nema smisla vratiti se, stvarati i istraživati u našoj domovini: očito je ugled znanstvenika u tom i takvom društvu ravan nuli. Takvo nešto nećemo doživjeti nigdje u svijetu osim eventualno u nekim afričkim zemljama.

Nema puno javno aktivnih znanstvenika, a i ono malo koji istupaju u javnosti bivaju bačeni u kal estradizacije. Još samo fali da se kolege Đikića i Radmana pošalje u kakav “reality show” pa da javnost uživa u njihovim svađama.

Izvrstan primjer iz Srbije

Za kraj bih svima sugerirao pogledati izvrsnu emisiju na YouTubeu "Paranormalna Srbija" u nekolika nastavaka u produkciji B92. Emisija zorno svjedoči o tome što se dešava u jednom postkomunističkom društvu kada znanstvenici utihnu i zatvore se u izolaciju svojih kabineta i laboratorija, a medije preuzmu razni pseudoznanstvenici. Ukoliko usporedite neke od prozivanih osoba kojima se ova emisija bavi s osobama koje Krešimir Mišak rado ugošćuje (bez ikakve intencije da ugosti i osobu koja bi mu proturječila) primjetit ćete određeni stupanj sličnosti.

S poštovanjem,

Mr. Pavle Močilac

Postgraduate Researcher
T3 - Targeted Therapeutics and Theranostics
School of Chemistry, Dublin City University
Ireland

Izvor: Monitor.hr