Gospodarstvo, Hrvatska, Politika, Turizam

Ponedjeljak, 30.03.2009.

Tagovi: Damir Bajs, Ivo Sanader, Ivan Šuker, Vlada, proračun, turizam

  • 09:28

PDV na hranu i piće pada na 10 posto?

Ministar turizma Damir Bajs trebao bi predstavnicima Vlade predstaviti plan za spas turističke sezone koji bi uključivao uvođenje posebne stope PDV-a od 10 posto na hranu i piće.

Piše: Ivana Kalogjera-Brkić, Ranko Borovečki

Smanjenje PDV-a na hranu i piće s 22 na deset posto antirecesijska je mjera za pomoć hrvatskom turizmu o kojoj ozbiljno razmišljaju u Ministarstvu turizma. O efektima te mjere na ovogodišnju turističku sezonu ministar Damir Bajs najkasnije bi sutra trebao informirati premijera Sanadera i ostale članove Vlade. S obzirom na to da većina mjera zadire u državni proračun, konačna odluka o prihvaćanju Bajsova akcijskog plana bit će na ministru financija Ivanu Šukeru.

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja na Mediteranu koja ima tako visoku stopu PDV-a u ugostiteljstvu. U Grčkoj ona iznosi osam posto, u Italiji deset, a u Španjolskoj sedam posto. Dio stručnjaka, koje je angažiralo Ministarstvo radi izrade akcijskog plana za spas hrvatskog turizma 2009. godine, izlaz iz krize vidi upravo u niveliranju stope PDV-a na hranu i piće s onom koja je na snazi u konkurentnim zemljama. Drugi, pak, smatraju da je ta mjera dvosjekli mač.

- Trebalo bi napraviti preciznu simulaciju po destinacijama i županijama kako bi se vidjelo koliko je ta mjera stimulativna za državu - komentirao je jedan od Bajsovih suradnika na projektu, koji dijeli mišljenje Katedre za turizam zagrebačkoga Ekonomskog fakulteta koja je upozorila Ministarstvo da se većina mjera i aktivnosti koje oni predlažu neće moći provesti ove godine.

Hotelijeri ne dijele to mišljenje. Smatraju da za smanjenje stope PDV-a na hranu i piće postoji i realna osnova jer je Europska Unija nedavno donijela preporuku da se stopa PDV-a na takve artikle u turizmu ujednači na 5,5 posto.

- Za nas, ali i brojne ugostitelje smanjivanje stope PDV-a na hranu i piće bio bi velik stimulans za ovu sezonu.Hotelijeri bi postali znatno konkurentniji, a dio toga na cijenama mogli bi osjetiti i gosti - rekao je Veljko Ostojić, predsjednik Uprave najveće hotelske kuće Riviera Poreč.

Hrvatska Vlada je nedavno postala svjesna toga da bi se posljedice globalne krize mogle odraziti i na prihode od turizma, pa je Ministarstvo turizma dobilo zadatak da hitno izradi akcijski plan za spas ovogodišnje turističke sezone.

U pomoć su pozvani Ekonomski institut za turizam, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci te konzultantska tvrtka Horwath Consulting. Svatko od njih trebao je pojedinačno ocijeniti opravdanost pojedinih mjera koje je pripremilo Ministarstvo te dati prijedloge dodatnih mjera. Ministar Bajs najavio je da će mjere za spas turističke sezone objaviti u četvrtak na sajmu turizma CroTOUR.

O tome što se konkretno planira, nitko u ovom trenutku ne želi javno govoriti. Neslužbeno doznajemo da prijedlog akcijskog plana, osim mjere smanjivanja PDV-a na hranu i piće, sadrži i prijedlog za ukidanje plaćanja TV pretplate na sve TV prijemnike koje posjeduju hoteli, i to barem jedan dio godine. Turiste bi na Jadran, smatra se, mogle privući i niže cijene parkiranja, što bi Vlada morala provesti u dogovoru s lokalnim zajednicama.

Izvor: Jutarnji list