Gospodarstvo

Srijeda, 24.01.2001.

  • 14:33

Petrokemija duguje Ini za plin više od 400 milijuna kuna

Kutinskoj smo tvornici smanjili isporuke plina zato što ga nemamo dovoljno za povećanu potrošnju, a takva je mogućnost predviđena našim ugovorom/Uprava Petrokemije godinama zna probleme oko opskrbe plina, ali ne poduzima ništa da ih riješi, upozorava predsjednik Uprave Ine dr. Tomislav Dragičević

Piše: Željko Bukša

Čelnici Ine su na konferenciji za novinare upozorili da je lani zbog nerealnih cijena plina izgubljena milijarda kuna

Čelnici Ine su na konferenciji za novinare upozorili da je lani zbog nerealnih cijena plina izgubljena milijarda kuna

ZAGREB - Kutinska Petrokemija duguje Ini za plin isporučen 1999. godine više od 400 milijuna kuna. I za plin isporučen prošle godine duguju nam više od 100 milijuna, za što su potpisane ali nerealizirane cesije pa se vode kao nenaplaćena potraživanja, istaknuto je u utorak na Ininoj konferenciji za novinare. Unatoč tome, imali su redovitu isporuku plina (oko 75 tisuća prostornih metara) do 16. siječnja, kada smo morali smanjiti isporuke na dvadesetak tisuća prostornih metara, kako bismo osigurali urednu opskrbu ostalih potrošača (kućanstava i industrijskih potrošača). Ali takva je mogućnost predviđena ugovorom koji su potpisale Ina i Petrokemija, a slična je praksa bila i proteklih godina, tvrde u Ini.

"Ina ne može osigurati veće količine plina zbog nedovoljnog kapaciteta plinske mreže jer se u nju godinama zbog nerealnih cijena tog energenta nije ulagalo. Primjerice, u 2000. je godini zbog razlike između stvarne i priznate cijene prirodnog plina izgubljeno milijardu kuna. Naime, Ina je prostorni metar plina prošle godine plaćala 1,04 kune prosječno, a distributivna su ga poduzeća nama plaćala 0,84 kuna, industrija po 0,79, a Petrokemija samo 0,76 kuna. S druge strane u Hrvatskoj se stalno povećava potrošnja, a HEP-u ove godine u skladu s dugoročnim ugovorom moramo isporučiti dodatnih 300 milijuna kubika", kaže dr. Tomislav Dragičević, predsjednik Uprave Ine.

Kada se zna da će ove godine i distributivna poduzeća preuzeti znatno veće količine plina od prošlogodišnjih, jasno je da ćemo, zato što plina nema dovoljno, prvo smanjiti isporuke onima koji nemaju čvrst dugoročni ugovor, a uz to, unatoč najnižoj cijeni, najlošije plaćaju preuzeti plin, kažu u Ini.

"Razumijem da je 3.000 ljudi koji rade u Petrokemiji zabrinuto za egzistenciju, ali uprava kutinske tvornice godinama zna za probleme pa ipak ništa ne poduzima. Problema s Petrokemijom bit će sve dok njena uprava bude mislila da netko drugi treba rješavati njihove probleme. Umjesto da pristanu na dugoročan ugovor o opskrbi, kakav primjerice ima HEP, i naprave planove poslovanja i razvoja za više godina unaprijed, stalno samo traže pomoć i otpis dugova. Najlakše je izvesti radnike na ulicu", kaže Dragičević.

Tako je, dodao je, u 1997. otpisano 100 milijuna maraka dugova Petrokemije Ini, a sada ponovo traže otpis još 100 milijuna maraka. Da je tih 200 milijuna maraka podijeljeno radnicima da sjede doma, bilo bi jeftinije. Jer pitanje je treba li država subvencionirati proizvodnju gnojiva kako bi se izvezeno prodavalo ispod realne cijene, kaže predsjednik Uprave Ine.

Posljednjih godina Ina je stalno u situaciji da zbog "viših interesa" sanira i pomaže poduzeća, iako ta poduzeća moraju imati uprave koje trebaju imati planove, scenarije razvoja. Kada to uprave naprave, onda neće biti ovakvih demonstracija, blokada benzinskih postaja, "jogurt revolucije" da bi se prikrile nesposobnosti, kazao je Dragičević.

Govoreći o daljnjoj opskrbi Petrokemije plinom Darko Karačić, direktor Službe komercijalnih poslova Naftaplina, kazao je da tijekom zime, kada su temperature oko i ispod nule, ne mogu Petrokemiji isporučivati količine potrebne za tehnološki minimum.

Upitan kakvo može biti dugoročno rješenje za Petrokemiju, Dragičević je odgovorio da uprava kutinske tvornice mora donijeti svoj program i Ini ponuditi prijedloge za rješenje problema. Morat će u iduće dvije godine prilagoditi svoj način rada s Ininim mogućnostima, a razmišljati i kako osigurati opskrbu plinom. Istaknuo je i da Petrokemija može nabavljati, odnosno uvoziti plin odakle želi, a Ina će ga besplatno prevoziti od granice do Kutine. No to ne mogu jamčiti u zimsko vrijeme zato što je tada potrošnja najveća, pa im postojeći transportni kapaciteti često nisu dovoljni. U Ini kažu i da Petrokemija umjesto plina može koristiti i lož-ulje.

Na novinarsko pitanje zašto Inine postaje u Kutini, nakon dvosatne blokade Stožera za obranu Petrokemije, nisu radile, čelnici Ine su odgovorili da je bilo procijenjeno kako je bolje da radnici nisu na postajama nego da dođe do svađe ili sukoba. Osim toga, tko Stožeru daje pravo da ometa one koji rade. Znači li to da bi onda 380 tisuća nezaposlenih sada trebalo blokirati one koji rade, upitao je Dragičević.

Izvor: Vjesnik