EU, Gospodarstvo, Hrvatska, Politika, Svijet

Utorak, 13.03.2018.

Tagovi: EU fondovi

  • 15:55

Poljoprivrednicima 3,75 milijardi kuna ove godine iz europskih fondova

Ministarstvo poljoprivrede spremilo je 3,75 milijardi kuna poljoprivrednicima za natječaje iz Programa ruralnog razvoja. Početak godine rezerviran je za mjere 4 i 6, koje su tijekom prošle godine izazvale daleko najveći interes poljoprivrednika.

Poljoprivrednicima milijuni za pokretanje turizma

Prvi je otvoren natječaj za operaciju 6.2.1. „Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti – turizam, umjetnički i tradicijski obrti, pružanje usluga i prodaja nepoljoprivrednih proizvoda“ prijave za koji kreću 26. ožujka. 15. ožujka otvara se i natječaj 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ za ratare, vinogradare i cvjećare, a potom, također do kraja mjeseca, slijedi i 6.1.1. za mlade poljoprivrednike.

Prema posljednjim informacijama, u sljedeća dva tjedna svjetlo dana trebao bi ugledati natječaj za ulaganja u izgradnju i opremanje uljara i mini mljekara (operacija 4.2.1.), dok će natječaj namijenjen razvoju nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima (operacija 6.4.1.) kasniti i bit će objavljen tek u travnju. Preostale operacije iz mjera 4 (4.1.1. voće i povrće (uključujući cvjećarstvo) te stočarstvo i peradarstvo) i 6 (6.3.1. za mala poljoprivredna gospodarstva) planirane su za svibanj, odnosno lipanj.

Čak 12 natječaja za ulaganja u razvoj i održivost šuma

Tijekom ovog mjeseca očekuje se prve natječaja za razvoj i održivost šuma, redom:
8.5.1. Konverzija degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura
8.5.2. Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture
8.6.1. Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumskouzgojnim radovima
8.6.2. Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva
8.6.3. Marketing drvnih i nedrvnih šumskih proizvoda
Ponovljeni natječaj za iste ove tipove operacija bit će raspisan u listopadu.

Zašto vječito mijenjanje pravila?!?

Još kada bi Ministarstvo olakšalo pripremu i prestalo kontinuirano mijenjati natječajna pravila, premještati prihvatljive korisnike iz jednoga natječaja u drugi i mijenjati visine potpora, rezultati bi vjerojatno bili ne samo kvalitativno i kvantitativno superiorniji današnjima, već i vidljiviji „golim okom“, upućuju kritiku iz EUfondovi.hr. Ovako su nam ponovno predočene izmjene Pravilnika podmjere 4.1. Uz ratare, vinogradare i cvjećare, na natječaju za biljnu proizvodnju prioritetnima su proglašeni i proizvođači ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja, a visina potpore ovisit će o prethodnom financijskom poslovanju korisnika.

Izvor: EUfondovi.hr