Film, Hrvatska

Četvrtak, 04.01.2018.

Tagovi: Osmi povjerenik

  • 15:36

Premijera 'Osmog povjerenika' sutra na Braču, idući tjedan u cijeloj Hrvatskoj

Na Braču će sutra biti održana premijera filma Osmi povjerenik koji je najvećih dijelom snimljen na ovom dalmatinskom otoku. Premijera ekranizacije nagrađivanog romana Renata Baretića je u 19:00 sati u Kinu Mediteran Supetar (5. siječnja, dakle). U ostatak Hrvatske film stiže idući četvrtak (11. siječnja).

Više od polovice snimanja filma 'Osmi povjerenik' filmska je ekipa provela na Braču, gotovo cijeli ožujak i početak travnja te još četiri dana u listopadu 2016. godine. Selo Škrip tako je za potrebe snimanja postalo fiktivno mjesto Trećić iz romana. U njemu je snimljen veći dio interijera, a zanimljivo je da je kuću jednog od glavnih likova (Tonina) "odglumio" kaštel Cerinić, ujedno i rodna kuća majke redatelja filma Ivana Salaja.

Od ostalih bračkih lokacija, snimalo se na škripskom groblju te u crkvi i u muzeju Uja, a na nekoliko je dana glumce i ekipu ugostila i vila obitelji Gospodnetić u Dolu. Brački svjetionik Ražanj postao je samo za ovu priliku trećićanski svjetionik, dok je trećićansku luku "odigrala" uvala Smrka, a luku Drgić 1930-tih uvala Splitska.

Lica stanovnika Trećića najvećim su dijelom oživjeli stanovnici Škripjana i Nerežišća, uz pomoć Supetrana i mještana Milne. Najmlađi statisti dolaze iz dječjeg vrtića 'Mrvica', a iz Osnovne škole Supetar su najmlađi glumci u filmu, Katja Vuković i Luka Radanović, uz koje se pojavljuje i supetarski srednjoškolac Bruno Gabrijel Bešker. Trećićanske 'žudije' obukli su pripadnici počasne straže crkve sv. Martina iz Sumartina. Kostime za prikaz života iz tridesetih godina prošlog stoljeća ustupilo je bračko folklorno društvo Ciciljona.

'Osmi povjerenik' dugometražni je prvijenac redatelja i scenarista Ivana Salaja, nastao u produkciji Alka filma. Na bračkoj premijeri film će predstaviti redatelj Ivan Salaj, glumci Frano Mašković (naslovna uloga), Filip Šovagović, Ivo Gregurević i Nadia Cvitanović, producent Jozo Patljak, direktor fotografije Slobodan Trninić, kostimografkinja Morana Starčević, montažer Marin Juranić te autor romana Renato Baretić. Distributer je 2i Film.

Izvor: HAVC