Film, Hrvatska, Zagreb

Srijeda, 01.04.2009.

Tagovi: Slovenija - Hrvatska

  • 12:29

'Priče s granice' - film o stvarnom stanju hrvatsko slovenskih odnosa

...dok se službeni Zagreb i Ljubljana nadmudruju, život uz granicu svakodnevno piše nove priče...

Zagrebački Kulturno-informativni centar (KIC) od sutra počinje prikazivati dokumentarni film Priče s granice, posvećen jednoj od gorućih tema današnjice - odnosima Slovenije i Hrvatske. Film redatelja Željka Sarića premijerno je prikazan na programu ZagrebDoxa ove godine kada je izazvao pozitivne reakcije publike i struke.

Film 'Priče s granice' nastao je potaknut odnosima Slovenije i Hrvatske, koji su trenutno u fokusu javnosti. Autorski tim filma scenarist Davor Šišmanović i redatelj Željko Sarić, pristupili su ovoj temi odlaskom na lice mjesta, na samu granicu Hrvatske i Slovenije. Ondje su otkrili da svarne situacije često ne odgovaraju uvriježenoj medijskoj slici, redovito opterećenoj predrasudama. Te su predrasude to veće što je veća udaljenost od granične crte. Snimajući film, na vlastitoj koži su osjetili svu moć birokracije života uz granicu. Za svaki snimljeni kadar trebalo je dobiti dozvolu hrvatske i slovenske pogranične policije, a samo za prijeći most sa kamerom u ruci trebala su dvoja policijska kola pod rotirajućim svjetlima. Organizirati samo nekoliko dana snimanja uz granicu bio je veliki produkcijski zahvat, jer pod budnim okom pogranične policije život svakodnevno piše nove priče. Ovaj film govori upravo o tim pričama. Pričama s granice.

Dok se službeni Zagreb i Ljubljana svakodnevno nadmudruju u vezi s pograničnim pitanjima, često se zaboravlja na obične male ljude koji žive uz granicu. Željko Sarić i Damir Šišmanović su u pet priča i kroz razgovore sa stanovnicima na području Žumberka, Zagorja i Prigorja na duhovit način progovorili o tome zašto je živjeti na granici problem. Tragikomične situacije poput plaćanja televizijskih pretplata objema državama, zaključavanju rampi na mostićima koji povezuju poljoprivredna imanja ili za Zagorce skandaloznoj odluci o slobodnom prenošenju samo litre i pol vina do susjeda s druge strane granice, u Sarićevu filmu svjedoče da već dva desetljeća političari nisu uspjeli puno toga dogovoriti. Baš suprotno, uspjeli su samo dodatno zakomplicirati život tim ljudima.

Redatelj Željko Sarić gostovat će u ponedjeljak, 6. travnja u 19 sati u KIC-u, te na posebnoj tribini govoriti o svom višegodišnjem autorskom radu.

Izvor: Monitor.hr