Hrvatska

Utorak, 17.11.2009.

Tagovi: Novosti, mediji, Milorad Pupovac, Viktor Ivančić

  • 15:46

Srpski tjednik Novosti od početka prosinca na kioscima

Tjednik srpske manjine Novosti od početka prosinca prodavat će se na kioscima širom Hrvatske, a osim manjinske problematike, bavit će se svim relevantnim političkim, društvenim i kulturnim događajima u Hrvatksoj.

Tjednik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj "Novosti" od početka prosinca prodavat će se na kioscima širom Hrvatske, a osim o manjinskoj problematici, kritički će pisati i o svim relevantnim političkim, društvenim i kulturnim događajima u Hrvatskoj.

Povodom izlaska na kioske 4. prosinca, "Novosti" kao jedini nezavisni tjednik u Hrvatskoj predstavili su danas na konferenciji za novinare u Novinarskom domu glavni i odgovorni urednik Rade Dragojević, predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i ujedno izdavač Milorad Pupovac, te komentator "Novosti" Viktor Ivančić.

Ovaj tjednik trebao bi ponuditi analitičko i istraživačko novinarstvo i neovisan pristup temama, koji se, kako je rečeno, gotovo sasvim izgubio u komercijalizaciji hrvatskog medijskog prostora. To će im, rekao je Dragojević, omogućiti činjenica da su nezavisne od velikih oglašivača, medijskih magnata, izdavača ali i financijera, budući da ih financira Savjet za nacionalne manjine RH.

"Novosti" će u sebi objedinjavati dva pristupa - obrađivat će manjinska pitanja, ali će se i kritičko-analitički odnositi prema širim društvenim temama, rekao je izdavač Milorad Pupovac koji smatra da će taj spoj donijeti osvježenje u hrvatski medijski prostor.

Riječ je o novinama koje već deset godina izlaze pod okriljem manjinske organizacije - Srpskog narodnog vijeća, čije će okvire sada nastojati probiti i predstaviti se široj javnosti, rekao je urednik Dragojević. Naime, kao tjednik srpske nacionalne manjine "Novosti" su pokrenute 1999., a do sada je objavljeno više od 500 brojeva u novinskom formatu na 32 stranice. Zastupajući pluralizam, izlaze na dva jezika - hrvatskom i srpskom i na dva pisma - latinici i ćirilici. Iako dio hrvatskog stanovništva danas ne zna ćirilicu, Pupovac smatra da je odluka o tome da dio tekstova bude tiskan i na tom pismu opravdan simboličkom dimenzijom tog poteza.

U uredništvu očekuju interes i stoga što su angažirali neke od najuglednijih hrvatskih i srpskih novinara i književnika: Viktora Ivančića, Marinka Čulića, Vladimira Arsenijevića, Borisa Rašetu, Igora Lasića, Tanju Tagirov, Jovana Hovana, Srećka Puliga, Borisa Budena, Bojana Munjina, Dubravka Jagatića, a od 4. prosinca trebao bi im se kao komentator pridružiti i Igor Mandić.

Konferenciji za novinstvo nazočan je bio i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka, koji je pohvalio izlazak "Novosti" u širu javnost. "Njihova izrazito urbana i nezavisna koncepcija bit će osvježenje na hrvatskom medijskom tržištu", smatra predsjednik HND-a.

Samostalni srpski tjednik "Novosti" pokrenut je u prosincu 1999. kao glasilo srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, i do sada je objavljeno 517 brojeva.

Izlazak "Novosti" na kioske bit će idućih dana popraćen u Zagrebu nizom koncerata i tribina na kojima će se raspravljati o nezavisnosti medija u Hrvatskoj. (H)