Hrvatska, Internet, Zanimljivosti

Četvrtak, 02.09.2010.

Tagovi: Alemko Gluhak, hrvatski jezik, Wikipedia, Dragutin Lesar

  • 15:08

Internetska bitka

''Srpsko-hrvatski jezik ne postoji''

Skupina suradnika na Wikipediji prije šest mjeseci počela je brisati sve što se etiketira pod hrvatski jezik i zamjenjivati "srpsko-hrvatskim". Provjerili smo kod jezikoslovca Alemka Gluhaka postoji li doista dvojna varijanta jezika.

Piše: Vedran Tolić

Jezikoslovac Alemko Gluhak

Jezikoslovac Alemko Gluhak

Planetarno popularna Wikipedija nikako da odustane od srpsko-hrvatske verzije jezika, pokazuje potraga za hrvatskim jezikom na navedenoj internetskoj enciklopediji. Nakon što potražite hrvatski jezik, otvori se stranica na kojoj je jedino moguće odabrati srpsko-hrvatski jezik. Također, u tablici slavenskih jezika hrvatski je jezik svrstan pod srpsko-hrvatski. Stoga smo odlučili kod jezikoslovca Alemka Gluhaka provjeriti postoji li doista ova dvojna varijanta i može li se koristiti u službenoj upotrebi.

"Da odmah na početku razriješim dvojbu i kažem da srpsko-hrvatski jezik ne postoji. Na razini standardnog jezika on ne postoji, zato treba biti oprezan. Ovdje se radi o tome da prvo ide širi pojam s oba jezika, a poslije se koristi ili srpski ili hrvatski. Ipak, mislim da stranci ne reagiraju na ovo i da se ne opterećuju takvim stvarima, jednako kao što i Hrvati ne reagiraju na razlike američkog i britanskog jezika", započeo je jezikoslovac Alemko Gluhak.

Rat protiv hrvatskog jezika na Wikipediji?

Ove tematike dotaknuo se i laburist Dragutin Lesar na službenom blogu. Dobio je ''pismo čitatelja'' u kojem se navodi da je ''rat protiv hrvatskog jezika na Wikipediji započeo prije šest mjeseci i da autori brišu sve što se etiketira pod hrvatski jezik''. Autor navodi da je riječ o dvadesetak suradnika iz Srbije i Republike Srpske koji prepravljaju sve hrvatske članke na najčitanijoj svjetskoj internetskoj enciklopediji.

"Neke stvari još uvijek idu po inerciji, pa to zato zna stvarati probleme. Isto tako, malo tko za da u Kini postoji 11 kineskih jezika, pa ne reagira na to. Treba upozoriti na sve pogreške koje se nalaze na Wikipediji, posebno iz razloga što te članke uglavnom pišu amateri. Često se zna dogoditi da Srbijanci rade ovakve pogreške, ali ne mogu ustvrditi ima li nekakve namjere u tome", rekao je jezikoslovac Alemko Gluhak.

"Naveo bih primjer Hrvatske enciklopedije u kojoj je navedeno da je jezik Etruščana poznat po nekoliko stotina zapisa, što je pogrešno. Naime, poznat je po 10.000 zapisa. Stoga je vidljivo da svatko može pogriješiti, a da bi se izbjegle pogreške potrebno je nanovo provjeravati svoje izvore. Wikipedija je dobar izvor određenih osnovnih informacija, ali za detaljnije stvari ipak trebamo više izvora. Ipak je svima u cilju da dobijemo točne podatke", ističe dr. sc. Gluhak.

Nitko ne reagira

U praksi suda u Haagu koristi se takozvani CBS jezik (Croatia, Bosnia, Serbia), a Lesar navodi da su često političari tijekom svojih putovanja imali prevoditelje na srpsko-hrvatskom jeziku. Pogrešno tumačenje nepostojećeg jezika hrvatskoj javnosti stvara probleme.

"Ako narodu želite oduzeti identitet, oduzmite mu jezik. Jezik je pitanje identiteta ali i suvereniteta. To sam u ime hrvatskih laburista rekao kada sam uputio Prijedlog zakona o javnoj uporabi hrvatskog jezika", piše Lesar na službenom blogu.

Uklanjanje hrvatskog jezika i zamjena sa srpsko-hrvatskim čest je slučaj, a do sada nitko nije reagirao. Kako je Wikipedija mnogima sve češće osnovni izvor informacija, treba paziti na točnost objavljenih podataka.

Izvor: Monitor.hr