Politika, Zagreb

Srijeda, 19.04.2017.

Tagovi: Zagreb je naš!

  • 16:00

Zagreb je naš! dijelio kvačice za nos gradskim zastupnicima

Politička platforma Zagreb je naš! održala ispred Gradske skupštine javnu akciju kojom je ukazala na problem smrada koji dolazi s odlagališta otpada Jakuševec i na činjenicu da vlasti ništa nisu učinile po tom pitanju.

Članovi Platforme pokušali su gradskim zastupnicima uručiti velike kvačice za nos napravljene od stiropora, no u tome su ih spriječili zaštitari koji su stajali ispred ulaznih vrata. Ovdje snimka akcije.

“Mi, stanovnici Novog Zagreba, trpimo nevjerojatan smrad s Jakuševca, u Dugavama, Travnom, Zapruđu, Jakuševcu, Utrinama... Između 50 i 100 tisuća ljudi redovito trpi smrad u Novom Zagrebu. Taj smrad ulazi u naše stanove, u našu odjeću i pitanje je dokad to možemo trpiti. Kvaliteta života stanovnika Novog Zagreba drastično je ugrožena jalovošću ovakve vlasti. U 16 godina zagrebačka gradska skupština i gradska uprava nisu bili u stanju riješiti pitanje smrada u Novom Zagrebu. Ova vlast se preslaguje već 16 godina, isti akteri se preslaguju u različitim formatima i kombinacijama da bi eksploatirali gradske resurse. I smrde, smrde li ga smrde!”, poručio je Teodor Celakoski.

“Grad Zagreb se ponaša poput pijanog milijardera i godišnje baca 150 milijuna kuna vrijednih sirovina na odlagalište Jakuševec, a u isto vrijeme stvara ekološku bombu koja smrdi građanima Novog Zagreba. Ova vlast ponaša se prema građanima Novog Zagreba kao prema građanima drugog reda. Da je kojim slučajem odlagalište smeća u podsljemenskoj zoni, uvjeren sam da bi gradska vlast za nekoliko mjeseci rješila ovaj problem. Međutim, pošto je to daleko od očiju i daleko od nosa gradskim zastupnicima, već 16 godina pitanje odlagališta Jakuševec nije riješeno.” izjavio je Tomislav Tomašević.

Platforma nudi svoje rješenje problema: zatvaranje Jakuševca i uspostava sustava odvojenog prikupljanja otpada na kućnom pragu te promjena sustava naplate odvoza otpada koji se sada naplaćuje građanima po paušalu bez obzira na to koliku količinu otpada proizvedu.